Tämä on 400. ruokajuttu, jossa palataan Lähi(ö)ruoka-blogin alkujuurille: vinkkejä maistuvan ruokaan, jonka raaka-aineet löytyvät lähikaupan hyllyiltä. Koska ilmastonmuutos on yksi huolenaiheitani, painottuu blogi entistä vahvemmin kasvisruokaan. Ruokavalinnat ovat helppo arkinen tapa hillitä yhteisen maapallomme ylikuumenemista!

Lomat on vietetty, arjessa ruoka täytyy saada pöytään nopeasti! Wokki on täydellinen ratkaisu tähän ongelmaan: raaka-aineita voi vaihdella tilanteen ja jääkaapin sisällön mukaan: siihen sopivat kaalit, sipulit, paprikat, porkkanat, nauriit, retiisit, kesäkurpitsat, herneet, lehtipinaatti ja tarvittaessa täydennykseksi pakastealtaan antimia.

Kasvisten lisäksi wokki kaipaa jotain proteiinipitoista: tofu, pavut, pähkinät, nyhtökaura ja kasvisliemessä turvotetut soijasuikaleet ovat hyviä kasvisperäisen valkuaisen lähteitä. Wokki valmistuu sillä aikaa kun riisi tai muu lisäkevilja kypsyy kattilassa kannen alla. Tattari on erinomainen ja nopeasti kypsyvä wokkien seuralainen, luontaisesti gluteeniton siinä missä riisikin.

Wokkikastikkeen valmistaa helposti kasviliemestä saostamalla sen varovaisesti perunajauhoilla ja maustamalla mielen mukaan soijakastikkeella, pähkinävoilla ja maustetahnoilla. Tällä kertaa käytin valmista Tescon ateriakastiketta, mikä osoittautui kelpo tuotteeksi.

Wokattuja kasviksia ja nyhtökauraa

1/2 dl kasvisöljyä

1/2 savojin- tai kiinankaali

1 iso sipuli

1 pieni chili tai chilitahnaa

4 kesäporkkanaa

2 valkosipulinkynttä

1 keltainen paprika

1 pieni kesäkurpitsa

kourallinen lituskoja herneenpalkoja

Pari kourallista vihreitä lehtivihanneksia: tatsoita, pinaattia, mangoldia

1 paketillinen nyhtökauraa

purkillinen hapanimelää ateriakastiketta

1-2 tl suolaa

tarjoiluun tuoretta silputtua basilikaa ja keitettyä riisiä, tattaria, ohraa tai nuudeleita

Suikaloi kasvikset niin, että ne kypsyvät nopeasti. Kuumenna öljy suurella pannulla, lisää ensin chili ja valkosipuli, sen jälkeen lehtivihanneksia lukuun ottamatta kasvikset. Kääntele niitä viitisen minuuttia, lisää sen jälkeen ateriakastike ja anna kiehua hetki. Lisää lopuksi nyhtis ja lehtivihannekset, lorauta pannulle tarvittaessa tilkka vettä, sillä nyhtis sitoo itseensä nestettä.

Kun nyhtis on kuumentunut, on wokki valmis syötäväksi!