Hampurilaiset voivat olla kunnon ruokaa, kun ne tehdään oikeista raaka-aineista. Kuvan sämpylät on leivottu taikinajuurella kokojyväspeltistä ja rouheisista sämpyläjauhoista, mutta mitkä tahansa kokojyväsämpylät käyvät hampurilaisiin. Pihvien perustaksi käy erinomaisesti myös tähteeksi jäänyt risotto!
Papupihviburgerin kokoaminen on helppoa: lämmitä sämpylät samalla, kun kypsennät papupihvit uunissa. Halkaise sämpylä, pursota alimmalle puolikkaalle ketsuppia, pane pihvi sen päälle ja lusikoi lupuksi pihvin päälle chilimajoneesia ja paina sämpylän yläpuoli pihvin päälle. Tarjoa burgerin seurana salaattia, se on helpompi syödä haarukalta lautaselta kuin yrittää tunkea kaikki sämpylän väliin.
Moni muukin kuin kasvisyöjä tai vegaani haluaa vaihtaa lihatuoteet ainakin osin pois lautaseltaan. Valmiita vaihtoehtoja on tarjolla yllin kyllin, mutta itse tekemällä hinta on paljon halvempi ja välttää valmisruokien pakkaukset. Kasvispihveihin voi käyttää edellisen päivän kypsät kasvikset, uunijuurekset ja pottumuusit. Sidosaineeksi tarvitaan jauhoja tai munaa, että massa pysyy kasassa kypsennettäessä.
Papupihvit
2 dl puuroriisiä + 4 dl vettä tai 6-7 dl risottoa
1 muna tai 2 rkl seitanjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 – 1 dl vettä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl valkopippuria
1 prk kidneypapuja
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl kasviöljyä
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 iso sipuli silputtuna
Keitä riisi kypsäksi: anna riisin liita vedessä puolisen tuntia, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia hiljaa poreillen. Sammuta lieden lämpö ja anna riisin kypsyä loppuun kannen alla kymmenisen minuuttia.
Pane kulhoon riisi tai risotto, pavut, muna tai seitanjauho, soijakastike, öljy, jauhot, vesi, valkosipuli ja mausteet. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi, lisää ensin vain 0,5 dl vettä ja lisää sitä tarvittaessa. Lisää lopuksi sipulisilppu.
Lusikoi taikina leivinpaperin päälle uunipellille paksuiksi pihveiksi, annoksesta tulee 8-9 pihviä. Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa puolisen tuntia. Voit paistaa taikinan pihveiksi myös pannulla öljyssä. Pienempiä pihvejä on helpompi käsitellä paistinpannulla.
Chilimajoneesi
1 rkl chilitahnaa
2valkosipulinkynttä
1 rkl sinappia
1 tl suolaa
1/4 dl ketsuppia
2 rkl maustamatonta soijajugurttia tai yksi muna
1 dl kasviöljyä
Mittaa muut aineet korkeaan, kapeaan astiaan, johon sauvasekoitin mahtuu pohjalle asti. Kaada öljy lopuksi muiden aineiden pinnalle. Paina sauvasekoitin kulhon pohjaan asti, käynnistä ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa. Sekoita majoneesi tasaiseksi.