Maanantaina olin kakkukeikalla Oulun Musiikkijuhlien Kokkeja&Koteja-sarjan konsertissa, joka pidettiin Piispantalolla. Teemana oli ranskalainen sokerileipuritaide, tarjolla oli perinteisiä herkkuja: vaniljaista flan-torttua mansikkakastikkeen kera, macaron-leivoksia, marenkeja,tuhatlehtileivoksia sekä suklaakakkua vaniljakerman kanssa. Vegaaninen ja gluteeniton vaihtoehto olivat pikku-Pavlovat marjoilla ja soijavispillä höystettyinä. Parin viikon ajan olin valmistellut kakkupohjia pakastimeen, paistanut valmiiksi macaronien kuoret ja marengit.

Eniten positiivista palautetta keräsi suklaakakku, useampi kiitteli sitä parhaaksi ikinä syömäkseen suklaakakuksia. Tässäpä ohje jakoon kotikeittiöihin!

Paras suklaakakku

Työjärjestys: valmista pohja ja täyte edellisenä päivänä, kokoa ja kuorruta kakku seuraavana päivänä.

Pohja:

200 g tummaa suklaata

200 g suolatonta voita

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

4 munaa

1,5 dl hienoa sokeria

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikka 22-24 cm halkaisijaltaan olevan vuoan pohjalle sen peittävä pala leivinpaperia, ”liimaa” se paikolleen kostuttamalla vuoan pohjaa hieman vedellä.

Sulata voi kattilassa, ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoittele välillä, kunnes suklaa on sulanut. Jätä jäähtymään.

Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe tasaiseksi.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri todella kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Sekoita varovasti lastalla käännelle jauhot ja voi-suklaaseos taikinaan. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua noin 50-60 minuuttia uunin alimmalla tasolla olevan ritilän päällä. Anna kakun jäähtyä täysin, ennen kun kumoat sen vuoasta ja leikkaat sen kolmeen osaan vaakasuorasti.

Täyte:

2,5  dl kuohukermaa

0,5 dl sokeria

0,5 dl vaahterasiirappia

200 g tummaa sokeria

100 g suolatonta voita

3/4 dl tummaa rommia tai 1 annos  rommiaromia

Kiehauta kattilassa kuohukerma, sokeri ja siirappi. Ota kattilapois liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja voi. Sekoita seos tasaiseksi, voit varmistaa tasalaatuisuuden sekoittamalla seosta hieman sauvasekoittimella. Mausta lopuksi seos rommilla. Pane seos jääkaappiin jähmettymään yön yli. Vaahdota seuraavana päivänä kuohkeaksi.

Kakun kokoaminen:

Kostutukseen 1/2 dl vaahterasiirappia + 1 dl vettä

Täytteeksi suklaavaahto ja 250 g kirsikkahilloa

 

Kokoa kakku samassa vuoassa, jossa paistoit pohjan. Vuoraa kakkuvuoka talouskelmulla, jonka liepeet jäävät vuoan reunojen yli, tämä helpottaa kakun kumoamista vuoasta.

Pane vuoan pohjalle yksi kolmesta pohjalevystä niin, että tasainen pinta jää pohjimmaiseksi – kakusta tulee näin kauniin tasaisen näköinen. Kostuta pohjalevyä siirappivedellä pullasudin avulla. Levitä puolet hillosta levyn päälle, sen päälle puolet suklaavaahdosta. Aseta seuraava pohjalevy edellisen päälle, kostuta ja täytä kuten edellinen kerros. Aseta lopuksi kolmas levy edellisten päälle, kostuta vielä sen pohjaa siirappivedellä. Paina kakkua kevyesti lautasella tai leikkuulaudalla, että siitä tulee tasaisen vaakasuora. Anna kakun vetäyty jääkaapissa 3-4 tuntia ennen kuorruttamista.

Kuorrutus:

1,25 dl kuohukermaa

0,5 dl sokeria

200 g tummaa suklaata

40 suolatonta voita

Kiehauta kerma ja sokeri. Lisää paloiteltu suklaa ja voi, sekoita tasaiseksi mutta varo ilmakuplien muodostumista kuorrutteeseen. Kumoa kakku vuoasta tarjoiluvadille. Kaada lämmin kuorrutus kakun päälle, levitä se kakun pinnalle ja reunoille. Voit jättää reunat kuorruttamatta, antaa kuorrutteen vain valua hieman reunoilta alas.

Koristeeksi pieniä marenkeja, suklaamakeisia tai tuoreita kirsikoita kantoineen.