Parsa-aika aloittaa kevätkauden keittiössä, olipa ulkona millainen sää hyvänsä. Nippu parsaa riittää pääruuaksi neljälle, kun siitä valmistaa risoton. Se on oivallista arkiruokaakin, valmistuu puolessa tunnissa. Syöjien on parasta odottaa risottoa pöydässä haarukat tanassa, risotto ei kestä odottelua.

Mehevä risotto, pariloitua vuohenjuustoa ja parsanuppuja, maistuisiko?

Parsarisotto pariloidun vuohenjuuston kera

1 nippu parsaa

3 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

1 varsisellerin varsi

2 dl kuivaa valkoviiniä

noin 8 dl kasvislientä

4 dl risottoriisiä

muutana timjamin oksa

suolaa, mustapippuria

2 dl raastettua pecorinoa tai parmesania

neljä paksua viipaletta vuohenjuustoa

(1 rkl hunajaa, muutama timjamin oksa)

Puhdista parsat: leikkaa puiseva tyvi pois, kuori säikeiset kuoret tyviosasta pois. Valkoiset parsat vaativat kuorimisen koko pituudeltaan, vihreitte riittää kevyempi käsittely. Ota muutamasta parsasta nuppuvarsi talteen annosten koristelua varten, ne pariloidaan pannulla juuri ennen tarjoilua. Leikkaa loput parsat noin kolmen sentin paloiksi.

Lämmitä kasvisliemi toisessa kattilassa, pidä se koko ajan poreilevana. Kaada oliiviöljy kattilaan, lisää silputut sipuli ja varsiselleri, kuullottele pari minuuttia. Lisää riisit, sekoittele lämmöllä hetken ajan. Lisää valkoviini koko ajan sekoitellen, anna sen kiehahtaa kunnolla. Kaada mukaan kolme desiä kiehuvaa kasvislientä, sekoita kauhalla hämmentäen. Sekoittaminen irrottaa riisin pinnalta tärkkelysjyviä ja tekee risotosta kermaisen. Aivan sama kikka toimii riisipuuron keittämisessä. Lisää kuumaa lientä desi-kaksi kerrallaan, sekoitellen välillä.

Kun riisit alkavat olla lähes kypsiä, lisää timjamista riivityt lehdet sekä parsatpalat, lukuunottamatta koristeeksi tulevia nuppuja. Lisää lientä niin paljon, että risotto on ihanan mehevää, siinä saa erottua kermainen liemi. Lopuksi lisää juustoraaste, mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.

Paista parillapannulla ilman rasvaa koristeeksi varaamasi parsat sekä vuohenjuustot. Juustoille riittää paisto toiselta puolelta, etteivät ne tule liian valuviksi. Halutessasi voit lisätä parsojen paistamisen aikana pannulle muutaman timjaminoksan ja lorauksen hunajaa. Makeus sointuu hyvin yhteen vuohenjuuston kanssa.

Tarjoile risotto syviltä lautasilta: alle risottoa, päälle pariloitu juustoviipale ja parsanuppuja. Ja äkkiä syömään!