Edessä vasemmalla lohipiiras, keskellä passionkakku ja takaoikealla suklaamoussekakku

Edessä vasemmalla lohipiiras, keskellä passionkakku ja takaoikealla suklaamoussekakku

Viikonlopun iltapäiväteen vieraiden joukossa oli myös keliaakikko ystävä, niinpä päätin valmistaa tarjottavat kaikille sopiviksi, samalla kevensin kakkujen täytteitä hieman. Keliakiaan ei ole muuta hoitoa kuin täysin gluteeniton ruokavalio eli vehnää, ruista tai ohraa ei ruuassa saa olla. Niiden sijaan voi leivonnassa käyttää puhdasta kauraa, peruna-, riisi-, tattari- ja maissijauhoja, manteli- ja pähkinäjauheita, kookoshiutaleita sekä erilaisia siemeniä. Raaka peruna raastettuna, kananmunat sekä juustoraaste antavat taikinoihin mukavasti rakennetta. Gluteenittomat taikinat ovat yleensä pehmeitä rakenteeltaan, jolloin lopputuloksesta tulee mehevä. Gluteenittomat leivonnaiset ovat herkullisia ja sopivat kaikkien vatsalle. Vain leivän leipominen ilman gluteenia vaatii enemmän kokemusta ja mielikuvitusta.

Lohipiiras 6-8:lle

Pohja:

70 g suolatonta voita

100 g raastettua Oltermannijuustoa (17%)

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

1/2 dl kuorineen jauhettuja manteleita

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

1 muna

Jauha mantelit monitoimikoneen leikkuriterällä. Lisää jauhot, suola, leivinjauhe, kuutioitu kylmä voi sekä juustoraaste ja sekoita terällä. Lopuksi lisää muna, käytä konetta kunnes taikina on tasalaatuista. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle leivinpaperi niin, että reunat pitävät sen paikoillaan. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:

250 g tuoretta tai savustettua lohifilettä

350 g Deliciestin smetanaa (20%)

100 g yrttituorejuustoa

2 raastettua valkosipulinkynttä

4 munaa

4 rkl Maizenaa

50 g pakastepinaattia sulatettuna ja valutettuna

1/2 tl mustapippuria

1-2 tl suolaa lohen suolaisuudesta riippuen

Sekoita monitoimikoneessa muut täytteen aineet paitsi lohi tasaiseksi massaksi. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Paloittele lohi suikaleiksi ja tiputtele suikaleet täytteen päälle, osa saa kernaasti jäädä pinnalle näkyviin.

Kypsennä uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia 200 asteessa, tiputa sen jälkeen lämpö 170 asteeseen ja jatka kypsennystä toiset 20 minuuttia, kunnes piiras on pinnalta kauniin kullanruskea. Anna piiraan rauhoittua jonkin aikaa ennen leikkaamista.

Gluteeniton kakkupohja

Annoksesta tulee yksi pellillinen kakkupohjaa, josta voi leikata sopivan kokoisia paloja. Ylijäämäpalat voi käyttää vaikkapa englantilaiseen trifleen tai tiramisuun, ohjeita molempiin löytyy blogin arkistosta. Keltuaisten määrä selittyy sillä, että valmistin teekutsuoille myös annoksen marenkeja, niidenkin ohje on arkistossa.

3 keltuaista

4 munaa

2 dl sokeria

1 vaniljatanko

80 g mantelijauhetta

1 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

Peitä syvä leivinpelti leivinpaperilla, taittele nurkat kauniisti. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita mantelijauhe, jauhot, leivinjauhe ja halkaistusta vaniljatangosta raaputetut siemenet. Vaahdota keltuaiset, munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet varovasti lastalla nostellen munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperille, tasoita lastalla ja nosta uunin keskitasolle kypsymään noin  10-12 minuutin ajaksi. Levitä pöydälle toinen leivinpaperi ja ripottele sille hienoa sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt kakkulevy sen päälle, irrota varovasti vetämällä paiston aikana pohjalla ollut paperi kakkulevyn päältä. Anna jäähtyä.

Passionkakku 10-12:lle

100 g valkosuklaata

2 prk passion Skyriä

2 prk Flora vispiä

2 dl sokeroimatonta passionsosetta

10 liivatelehteä

2 dl sokeria

Kiille: 1 dl passionsosetta, 0,5 dl vettä ja 1 dl hyytelösokeria

Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna 0,5 dl passionsoseesta ja liuota liivatteet siihen, lisää joukkoon loput passionsoseet hyvin sekoittaen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa, sekoita se sauvasekoittajalla passionsoseeseen. Vaahdota vispit kovaksi vaahdoksi, sekoita vaahto ja Skyr. Lisää passion-valkosuklaaseos vaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Makeuta lopuksi sokerilla.

Leikkaa kakkupohjasta irtopohjavuoan renkaaseen tai teräsrenkaaseen sopiva pala, halkaisija noin 26 cm. Aseta reunus tarjoiluvadille, painele kakkupohja sen sisään niin, että täyte ei pääse vuotamaan reunuksesta ulos. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita lastalla. Pane kakku pakastimeen 3-4 tunniksi jähmettymään.

Valmista hyytelösokerista, vedestä ja passionsoseesta sokeripaketin ohjeen mukaan kiille kakun päälle. Kaada hieman jäähtynyt kiille pakastimesta otetun kakun päälle. Anna jähmettyä vielä jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään.

Metallisen reunuksen saa irrotettua kauneimmin lämmöllä, joka pehmentää täytteen reunuksen alta: kuumenna reunusta kakun ulkopuolelta varovasti kaasupolttimella tai hiustenkuivaajalla. Nosta reunus varovasti ylös. Irrottamiseen voi käyttää myös ohutta veistä, varo sörkkimästä pintaa ikävän näköiseksi.

suklaakakkuSuklaamousse-mustaherukkakakku 8-10:lle

2 kpl ohuita pohjia, halkaisija 16 cm

4 dl mustaherukoita

1 dl sokeria

0,5 dl vettä

Soseuta vesi, marjat ja sokeri sauvasekoittajalla.

2 dl kevytkermaa

2 dl kuohukermaa

4 liivatelehteä

400 g tummaa suklaata

4 rkl brandyä

3 rkl mustaherukkasosetta

Pinnalle suklaalastuja

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna kerma ja liuota siihen pehmenneet liivatelehdet. Lisää kuumaan kermaan paloiteltu suklaa, sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lisää brandy ja mustaherukkasose. Anna täytteen jäähtyä, vaahdota sitä sen jälkeen muutaman minuutin ajan, kunnes se kuohkeutuu ja väri vaalenee.

Kakun kokoaminen:

Aseta ensimmäinen pohjalevy tarjoiluvadilla olevan kakkurenkaan (halkaisija 16 cm) sisään, levitä puolet mustaherukkasoseesta kakkulevylle. Kaada puolet suklaatäytteestä vuokaan. Aseta toinen kakkupohja täytteen päälle ja levitä sille loput mustaherukkasoseesta. Kaada loppu suklaatäyte vuokaan, pane kakku kylmään jähmettymään yön yli. Irrota kakkurengas kuten passiokakussa. Koristele suklaalastuilla.