Perinteet säilyvät, jos ne elävät ajan mukana. Mika Rampan Perinneruokaa prkl (Tammi 2017) on hersyvän innostava kirja, jonka siivittämänä perinneruokien pariin palaa kuin lapsuuden maisemiin. Kaikki ei ole aivan niin kuin ennen, vaan jopa paremmin kuin muistikaan.Mika Rampa on ammattikokki ja suositun Perinneruokaa, prkl -blogin pitäjä. Myös kirjan kuvat ovat tekijän itse ottamia.

Raaka-aineet  kirjan ohjeissa ovat kotoisia – ruis, peruna, nokkonen, sienet, juurekset – mutta reseptit on päivitetty oivaltavasti tähän päivään. Vesi herahtaa kielelle jo sisällysluetteloa selatessa: nokkoskotijuusto, perunasushi, paahdettu rosolli, silakkarullapiirakka, sienitäytteiset perunakakut, talkkunasmoothie…

Kotitekoiset karjalanpiirakat ovat ihania, mutta niiden nykertämiseen on harvoin aikaa. Mika Rampa on kehittänyt pellillä paistettavan giganttisen piiraan, jossa kaulittavaksi jää vain yksi suuri pohja.

Vedin  vielä muutaman mutkan suoraksi ja käytin karjalanpiirakan täytteenä ruotsalaista valmista riisipuuroa. Ruotsin puolelta saa vaikka mitä valmisruokia hilloista hernerokkaan ja pataruokiin edullisissa ja konstailemattomissa paketeissa: ne ovat kaikki makkaran malliseen kuoreen pakattuja. Puolen kilon riisipuuromakkara on sopiva aamiaisruoka kahden hengen talouteen, arkiaamuna ei ole aikaa puuron hauduttamiseen. Hox hox suomalainen elintarviketeollisuus: ylipakattujen annosruokien sijaan valmisruokia ruotsalaiseen tyyliin pienimmällä mahdollisella pakkausmateriaalilla.

Tässä kirjan ohje alkuperäisessä muodossa:

”Peltikarjalanpiirakka

Riisipuuro

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l maitoa

1 tl suolaa

Piirakkataikina

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

4,5 dl ruisjauhoja

1/2 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:

1 kananmuna

50 g voita sulatettuna

Voiteluun: 2 rkl voisulaa

Keitä riisipuuro. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna veden imeytyä. Lisää maito, kiehauta, alenna lämpöä ja anna hautua. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin, ettei puuro pala pohjaan. Lisää suola.

Tee piirakkataikina sekoittamalla kuivat aineet veteen. Taikinan kuuluisi olla kiinteää ja sitkeää.

Kaulitse taikina ruisjauhojen avulla hieman uunipeltiä suuremmaksi mutta samanmuotoiseksi. Käytä runsaasti jauhoja kaulimiseen. Nosta pohja uunipellille kiepauttamalla se kaulimen päälle ja siitä pellille.

Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna ja sula voi. Levitä riisipuuro pohjan päälle tasaisesti, taita reunat joka puolelta puuron päälle ja rypytä.

Paista peltikarjalanpiirakkaa 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sivele reunat voilla paistamisen jälkeen.”

Koska minulla oli riisipuuroa vain puolet ohjeen annoksesta, tein kuoritaikinan toisesta puolikkaasta rönttöspiiraan. Rönttöset ovat kainuulainen perinneruoka, jonka valmistusta olen päässyt seuraamaan kuhmolaisen Betty Kyllösen keittiössä. Kuoret tehdään ruistaikinasta, täyte  imellytetään perunasta, ruisjauhoista ja puolukasta. Työpäivän jälkeen ei ollut aikaa tuntien immellytykseen, joten tein täytteen valmiista perunasoseesta, puolukkasurvoksesta, mallasjauhoista  ja makeutin sen siirapilla.

Rönttöspiirakka

puoli annosta karjalanpiirakoiden pohjataikinaa

Täyte:

7 dl perunasosetta

3 dl puolukkasurvosta

1/2 dl ruisjaoja tai maltaita

1/2 dl tummaa siirappia

Rypsiöljyä vuoan voiteluun

Sekoita perunasoseeseen täytteen aineet. Kauli taikina ohueksi levyksi 26-28 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan sopivaksi. Voitele vuoka öljyllä ja nosta pohja kaulimen avulla vuokaan, painele se reunoille asti. Kaada täyte pohjan päälle, kypsennä 200 asteessa uunin alaosassa  noin tunnin ajan. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä.