Parsamunakas on keväistä pikaruokaa. Parsat esikypsyvätsamalla pannulla, johon munakasmassa kaadetaan niiden lomaan kypsymään ja herkku on valmis vartissa.

Kohokas vaatii enemmän aikaa, mutta on mainettaan helpompi ruoka. Loppujen lopuksi kyse on valkokastikkeesta, johon sekoitetaan keltuaisia ja kovaksi vaahdoksi vatkattuja valkuaisia. Kohokkaita voi valmistaa suolaisina ja makeina, annoskokoisina tai isossa vuoassa. Nimensä mukaisesti kohokas kohoaa voimallisesti, älä täytä vuokia liian täyteen.

Tärkeää on tarjota kohokas heti, kun se otetaan uunista. Odotellessa sen rakenne saattaa lysähtää ja lopputulos muistuttaa enemmän pannukakkua. Kuvauskohteena nämä haasteet tulivat eteen, siksipä kuva on parsamunakkaasta.

Parsamunakas kahdelle

300 g parsaa, puhdistettuna ja kuorittuna

30 g voita

5 munaa

1 dl vettä

30 g voimakasta juustoa raasteena

1 tl suolaa, mustapippuria

Leikkaa parsat haarukkapaloiksi, kypsennä niitä isolla pannulla voissa viitisen minuuttia kohtalaisella lämmöllä..

Sekoita munat, vesi ja suola, Säädä lieden lämpöä loivemmaksi, kaada munaseos pannulle. Liikuttele munaseosta lastalla, niin että se kypsyy tasaisesti. Ripottele juustoraaste munakkaan päälle, odota juuston sulamista. Munakas saa jäädä pinnalta mehukkaan kosteaksi. Isomman munakkaan voit kypsentää uunissa 200 asteen lämmössä.

Parsakohokas, 4- 6 annosta vuokien koosta riippuen

500 g vihreää parsaa

1/2 litraa kevyt- tai kulutusmaitoa

75 g voita

75 g (1 ¼ dl) vehnäjauhoja

4 munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroiteltuina

150 g parmesanraastett

suolaa, pippuria

Kuori parsat, poista kovat tyviosat. Pane parsat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen kypsymään noin 15 minuutiksi, kaada parsat lävikköön ja jäähdytä kylmällä vedellä.

Valmista valkokastike: sulata voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää jauhot yhdellä kerralla, kypsennä jauhosuurusta muutaman minuutin ajan, älä ruskista. Jätä jäähtymään.

Kuumenna suuremmassa kattilassa maito, lisää kypsät parsat siihen ja soseuta sauvasekoittajalla. Lisää jauhosuurus, sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittajalla. Kypsennä kastiketta muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä, sekoita pohjaa myöten, ettei kastike pala pohjaan. Lisää parmesanraaste, mausta suolalla ja pippurilla. Anna seoksen jäähtyä hieman – tähän asti voit valmistaa kohokkaan vaikka edellisenä päivänä.

Kohokkaat kypsennetään mieluiten vesihauteessa: Pane uuni lämpenemään, aseta uuniritilälle uunin keskiosaan iso vuoka, johon kaadat kiehuvaa vettä pohjalle. Voitele ja jauhota annosvuoat tai yksi isompi , noin 1,5 litran vuoka Sekoita munankeltuaiset kastikkeen joukkoon.

Vaahdota valkuaiset todella kovaksi vaahdoksi, sekoita vaahto kastikkeen joukkoon varovasti lastalla käännellen, seoksen ei tarvitse tulla aivan tasalaatuiseksi, tärkeintä on säilyttää kohokkaan ilmavuus. Lusikoi kohokasmassa vuokiin, pane vuoat vesihauteeseen.

Kypsennä pieniä kohokkaita 200 asteessa 15 minuuttia, isoa kohokasta 175 asteessa 35 minuuttia. Älä avaa uunia kypsentämisen aikana.

Tarjoile heti, kohokas ei odottele!