Itse asiassa on vaikeaa ymmärtää, miksi ei näppärää pienten määrien sähkösavustinta ole keksitty jo aikoja sitten. Ei ole toista yhtä näppärää ja nopeaa tapaa valmistaa herkullista kalaruokaa kuin tämä: suolalla hierotut kalat savustimeen, savuntuottajiksi leppälastuja ja pari kolme sokeripalaa, töpseli seinään ja varttitunnin päästä pääsetkin herkuttelemaan. Savukala on helppo syödä, nahka irtoaa sievästi vetämällä, kypsät lihat irtoavat ruodoista kuin itsestään. Hyvä tapa opetella syömään kalaa sen alkuperäisessä muodossa!

Savustinta uskaltaa käyttää kerrostalon parvekkeellakin, sieltä tupsahtaa vain pieni tuulahdus savua. Savustimen voi hankkia vaikka kimpassa naapurien kanssa, niin ei tule kränää tupsahtelusta! Ken on päässyt tuoreen savukalan makuun, ei hevin kelpuuta enää muoviin pakattuja, vettyneitä savukaloja lautaselleen.

Oulun kauppahallissa oli tarjolla annoskokoisia, paikallisen kalastajan pyytämiä siikoja, kympin kilohintaan valmiiksi perattuina. Ystävällinen myyjä suolasi kalat, kun olin ostoksilla ruokatunnilla. Kalat olivat täysin valmiit savustuspönttöön iltasella. Viereiseltä myyjältä ostin muhevat lähitilan multaporkkanat pyreetä varten. Porkkanat kannattaa aina osta multaisina, multa pitää juurekset tuoreina.

Työjärjestys: pane ensin porkkanat kiehumaan, sen jälkeen kalat savustumaan. Savustuksen aikana ehdit hyvin valmistamaan lisäkkeet.

Savustettua pikkusiikaa, pariloitua parsaa ja porkkanapyreetä

1 annoskokoinen siika joka ruokailijalle (150-200 g)

suolaa

savustuspönttöön leppälastuja ja pari sokeripalaa

Savustettavat kalat voi suolata ennen tai jälkeen savustamisen. Hiero suolaa kalan pinnoille, myös vatsan sisälle, anna mieluusti suolaantua jääkaapissa muutama tunti ennen kypsentämistä. Vaihtoehtoisesti savustettujen kalojen suolaamiseksi valmista suolaliemi: 10 g suolaa vesilitraan, tipauta kuumat savukalat suoraan pöntöstä suolaliemeen, anna suolaantua muutama minuutti.

Ropsauta sähkösavustimen alaritilälle kourallinen leppälastuja ja pari sokeripalaa. Asettele kalat yläritilälle. Kytke laitteeseen virta ja anna savustua 15-20 minuuttia, kalojen koosta riippuen. Nauti mahdollisimman pian!

Pariloidut parsat

6 vihreää parsaa joka ruokailijalle

oliviiöljyä, suolaa

Leikkaa parsoista kova tyviosa pois, kuori varren alaosat varovasti kuorimaveitsellä. Voitele parillapannu oliiviöljyllä, pariloi parsoja muutama minuutti. Ripottele hieman suolaa niiden päälle. Parsat saavat jäädä rapsakoiksi.

Porkkanapyree

1 iso porkkana joka ruokailijalle

1,5 rkl sulatejuustoa ruokailijaa kohti

suolaa, valkopippuria

tuoretta basilikaa silputtuna

Kuori porkkanat ja leikkaa ne viipaleiksi. Keitä kannen alla vesitilkkasessa kypsiksi, noin 15-20 minuuttia. Soseuta keitinliemen ja sulatejuuston kanssa, mausta suolalla, pippurilla ja basilikalla.