Kurkistus uuniin: vielä pari minuuttia!

Rakkaus ruokaan saa joskus outoja piirteitä. Tulin hakeneeksi Master Chef kokkikisaan viime keväänä. Tavoitteena oli päästä edes koekuvauksiin näkemään studion suunnasta, kuinka tehdään ohjelma, joka oli koukuttanut kotisohvalla. Pääsin kuitenkin kisaan asti, mielenkiintoinen kokemus, mutta jää varmasti ensimmäiseksi ja viimeiseksi tv- kisailuksi, mihin osallistun.

Tämän päivän jaksossa oli tehtävänä ostaa kympillä ainekset annokseen, joka kuvastaa omaa ruokafilosofiaa. Kymppi on sinänsä iso summa yhtä annosta varten, mutta tässä näkyy suuruuden ekonomia: sinkkutaloudessa joutuu ostamaan isompia määriä raaka-aineita kuin yhteen annoksen tarvitsee.

Päätin tehdä pizzaa niin kuin se meidän piian keittiössä on tavattu tehdä. Pohja on paksu, usein lisään taikinaan kokojyväjauhoja antamaan viljaista makua. Tomaattikastikkeessa on koko pizzan perusta, keitän sen itse ja annan hautua täyteläisen pehmeäksi. En ole koskaan erityisesti pitänyt siitä italialaisen koulukunnan ohuesta pizzasta, jossa täytettä on vain sipaisu ja pohja on vesikeksimäisen rapea.

Kisan tuomareista Sikke Sumari tuli jo alkuvaiheessa antamaan ensimakua tuomariarvioista. Tuli sellainen tunne, että Siken eteen ei pitäisi uskaltaa pizzaa viedä. Pizza ei läpäissyt tuomareiden arviota, kasvispiirakkana se olisi mennyt läpi.

Suurimmat ongelmat tulivat kisakeittiön uunin kanssa, joka ei tuntunut lämpenevän kunnolla, vaikka se oli lämmennyt jo paprikoiden paahtamisen yhteydessä. Pohja jäi liian raa’aksi, aika loppui kesken. Kotikeittiössä olisin vain lisännyt paistoaikaa, mutta kilpailu on kilpailua ja aika ratkaisi. Eli painetehtävään vaan!

Pizzapohja

2,5 dl vettä

1/3 pala hiivaa

2 tl suolaa

noin 6 dl durumvehnäjauhoja

Täyte

punainen paprika paahdettuna ja kuorittuna

2 rkl oliiviöljyä

200 g tomaatteja tai vastaava määrä tomaattimurskaa

pieni purkillinen tomaattipyreetä

3 valkosipulinkynttä

2tl timjamia

1 tl mustapippuria

2 palloa mozzarella

1 ruukku basilikaa

Tee ensin taikina nousemaan: liuota hiiva kädenlämpöiseksi veteen, lisää suola ja jauhoja niin, että saat pehmeän, mutta kimmoisen taikinan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Jätä taikina nousemaan liinan alle.

Halkaisen paprika ja laita puolikkaat  uunipellille kuoripinta ylöspäin, pane vuoka 230 asteeseen uunin yläosaan. Anna paprikoiden paahtaa niin, että kuorissa on tummia laikkuja. Ota ne jäähtymään, vedä jäähtyneistä paprikoista kuoret pois ja leikkaa isoiksi suikaleiksi.

Paprikoiden paahtuessa tee täytteeksi tomaattikastike. Tee tomaatteihin ristiviillot ja pane ne kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi. Sen jälkeen tomaatit saa kuorittua näppärästi. Kaada öljy kattilaan, lisää hienonnettu valkosipuli ja tomaatit. Keitä kovalla lämmöllä pari minuuttia, laske sitten lämpöä ja lisää tomaattipyree, anna hautua kannen alla hiljaisella lämmöllä 20 minuuttia. Lisää lopuksi suolaa ja timjami. Soseuta kastike sauvasekoittajalla.

Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa pari minuuttia. Kauli taikina uunilpellin kokoiseksi levyksi tai tee pyöreitä pizzoja pari, kolme kappaletta. Panen pohjat    uunipellille, levitä niille tomaattikastiketta. Leikkaa juusto viipaleiksi, asettele kastikkeen päälle, koristele paprikasuikaleilla. Paista pizzat kuumassa, 250 asteisessa uunissa  parisenkymmentä minuuttia, kunnes juusto ja pohja ovat saaneet kauniin värin. Revi tuoretta basilikaa pizzan pinnalle.

Pizzan täytteinä voi vaihdella mielensä mukaan. Kuvan pizzan tomaattikastikkeessa on mukana tummaa soijarouhetta, pinnalla kalamata-oliiveja ja tomaattiviipaleita.