Kun perheen nuorimmainen ja vielä ainoa neitokainen täyttää 18 vuotta, täytyy äidin pistää keittiössä parastaan. Kahvipöytään loihdittiin klassista prinsessakakkua, paria lajia macaroneja ja trendikkäitä whoopie-leivoksia.
Täytekakku on meillä juhlapöydässä kunniapaikalla, ensimmäisen kakun leivoin 7-vuotissynttäreilleni! Hyvä täytekakku on maukas ja kaunis, täytteitä täytyy olla riittävästi, makeuden vastapainona on hyvä olla jotain raikasta ja hapokasta. Prinsessakakussa nämä kaikki on helppo ottaa huomioon. Hillon sijaan tein oman kasvimaan vadelmista tuoresurvoksen: sulatetut vadelmat survotaan haarukalla sokerin kanssa niin, että osa marjoista jää ehjiksi.Kaupan ulkomaisissa pakastevadelmissa voi olla pöpöjä, niitä ei pidä käyttää kuumentamatta.
Prinsessakakku
Pohja:
8 munaa
4 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
Paista pohja kahdessa eri vuoassa, niin kakut jaksavat nousta kauniisti ja kypsyä keskeltä. Parhaan paistotulosen saat alumiinivuoalla, sen lämmönjohtokyky on erinomainen. Käyttämäni kakkuvuoka on halkaisijaltaan 22 cm, marketeista tätä kokoa on vaikeaa löytää, mutta erikoisliikkeistä niitäkin löytyy, myös nettikaupoista. Hyvät työvälineet tuovat leipomiseen tasalaatuisuutta ja varmuutta. En käytä pohjataikinassa leivinjauhetta, se tekee rakenteesta haperon. Jos olet epävarma, voit lisätä jauhoihin 1,5 tl leivinjauhetta. Kakkupohjat on ihanteellista paistaa edellisenä päivä, rakenteesta tulee helpompi käsitellä ja leikata. Lämmintä kakkupohjaa on mahdotonta leikata.
Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele kakkuvuoat voilla ja jauhota ne vehnäjauhoilla – korppujauhoista tulee turhan hallitseva elementti kakkupohjaan. Sekoita jauhot keskenän huolella. Vispaa munat ja sokeri todella jämäkästi vaahdoksi.Lisää jauhot siivilän läpi kahdessa erässä munavaahtoon, varovasti nostellen nuolijalla tai lusikalla. Älä missään tapauksessa enää vispaa taikinaa tässä vaiheessa. Paista kakkupohjat kypsiksi, noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla, kypsästä pohjasta ei tartu tikkuun mitään.
Täytteet ja kuorrutus
Pinnalle vihreää mantelimassaa 350 g
5 dl Flora-vispiä (säilyttää ryhtinsä kuohukermaa paremmin)
2 tl vaniljasokeria, 2 rkl hienoasokeria
4 dl vadelmia ja 1 dl sokeria survottuna
1 dl maitoa, 1 rkl maitoa
pinnalle tomusokeria
Halkaise molemmat kakkupohjat kahtia, tarvitset kakkuun kolme pohjalevyä, yksi jää yli tulevaa käyttöä varten. Vispaa Flora-vispi vaahdoksi, mausta sokereilla. Kaulitse mantelimassa pyöreäksi levyksi, riittävän suureksi peittämään korkean kakun reunoja myöten. Kahden muovikelmun välissä kauliminen onnistuu siististi, poista päällimmäinen kelmu enne kun nostat levyn kakun päälle. Kelmun avulla saat mantelimassan nostettua kaukun päälle ilman että se repeää rikki. Vetäiset vain kelmun pois pinnalta, kun levy on paikallaan kakun päällä.
Pane alin pohjalevy tarjoiluvadille, kostuta sitä kevyesti maidolla, levitä kolmasosa vadelmasurvoksesta ja noin 1 cm kerros vaahtoa. toista kahden muun pohjan kanssa sama. levitä loput vaahdot kakun reunoille ja pinnalle. Muotoile pinta pyöreäksi veitsellä tai metallilastalla. Lopuksi nosta mantelimassalevy kakun päälle, tasoittele kevyesti painellen niin, että levyn alle ei jää ilmataskuja. leikkaa alareuna siistiksi. Ripottele siivilän läpi tomusokeria pinnalle, koristele vaikka prinsessakruunulla. Kakkua on helpompi leikata, jos se ehtii tasoittua pari tuntia kylmässä ennen tarjoilua.
Macaronit
Sokerileipuri Mia Öhrn esittelee kirjassaan Macaronit, kuppikakut & kakkutikkarit sekä muut pikkumakeat (suom. Päivi Kivelä, Tammi 2012) täyden kattauksen ihania herkkupaloja. Kirjan ohjeet ovat selkeitä, kuvat tukevat tekstiä ja innostavat tarttumaan ohjeisiin.
Kokeilin kahta eri macaron-lajia, paistolämpö ja -aika hieman askarruttivat, yleensä lämpötila on korkeampi ja aika lyhyempi. Mutta kyllä ohjeet toimivat käytännössä.
Passiomacaronit
Marenkikiekot
170 g tomusokeria (noin 3 dl)
110 g siivilöityä mantelijauhetta
90 g munanvalkuaista (3 kpl)
2 rkl kidesokeria
muutama pisara keltaista elintarvikeväriä
Sekoita tomusokeri ja mantelijauhe, siivilöi seos. Vatkaa valkuaiset ja kidesokeri jäykäksi vaahdoksi. Kääntele vaahdon joukkoon mantelijauho-tomusokeriseos ja elintarvikeväri. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Pursota taikinasta vajaan 3 cm:n pyörylöitä kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille. Anna marenkikiekkojen levätä pellillä vähintään 45 minuuttia, jotta niiden pinta kuivuu ja pysyy sileänä. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Paista marenkeja uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Niiden tulee jäädä päältä melko vaaleiksi, mutta irrota helposti leivinpaperista. Anna niiden jäähtyä.
Passiokreemi täytteeksi
125 g valkosuklaata
50 g passiohedelmää siemenet pois siivilöitynä(2-3 kpl)
2 tl hunajaa
2 rkl kuohukermaa
muutama pisara keltaista elintarvikeväriä.
Pane kaikki täytteen ainekset kattilaan ja lämmitä varovasti liedellä. Nosta kattila pois liedeltä, kun seos on tasaista. Jäähdytä jääkaapissa.
Pursota tai annostele lusikalla täytettä joka toiselle marenkikiekolla, paina toinen kiekko kiinni edelliseen. Anoksesta tulee noin 25 macaronia.
Suklaamacaronit
170 g tomusokeria
90 g mantelijauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
90 g munanvalkuaista
2 rkl kidesokeria
Täyte:
150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa
1 tl hunajaa
2 rkl pikakahvijauhetta
25 g huoneenlämpöistä voita
Valmista macaronien marenkikiekot kuten edellisessä ohjeessa, kaakaojauhe sekoitetaan tomusokerin ja mantelijauheen kanssa. Täytettä varten kiehauta kerma ja hunaja, vatkaa sekaan pikakahvijauhe ja rouhittu suklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut, sekoita sitten joukkoon voi. Anna täytteen jähmettyä huoneenlämmössä 2-3 tuntia tai jääkaapissa 15 minuuttia. Pursota täytettä puolelle marenkikiekoista, paina toinen kiekko päälle.
Mansikka-kerma-whoopie piet, 12 kpl
Whoopie-leivoksista on ennustettu seuraavaa kahvipöytien muotileivonnaista. Angela Drake antaa kirjassaan Whoopie-leivokset (suom. Saara Toivonen, Gummerus 2012) ohjeita klassisiin, hienostuneisiin, gurmee- ja pippalo-whoopie-leivoksiin. Kokeilin mansikkaista vaihtoehtoa, ekakerta ei koukuttanut tähän villitykseen. Leivoksia on hankalaa syödä, täytteet pursuivat syödessä ulos. Leivosten kakkutaikina ei ole yhtä imukykyistä kuin perinteinen sokerikakku, runsaasta täytteestä huolimatta kokonaisvaikutelma jää kuivahkoksi.
250 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
iso hyppysellinen suolaa
115 g pehmeää voita
150 g hienoasokeria
1 iso muna
2 tl ruusuvettä
1,5 dl piimää
tomusokeria pinnalle
Täyte:
3 dl kuohukermaa
4 rkl siivilöityö tomusokeria
3 rkl mansikkahilloa
225 g mansikoita viipaleina
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä 3 uunipellille leivinpaperia. Siivilöi kulhoon jauhot, ruokasooda ja suola.
Pane voi ja sokeri isoon kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon muna ja ruusuvesi ja sen jälkeen puolet jauhoista ja sitten piitä. Hämmennä joukkoon loput jauhoista ja sekoita hyvin.
Pursota tai lusikoi 24 taikinanokaretta kolmelle pellille jättäen reilusti kohoamisvaraa. Paista pellillinen kerrallaan 10-12 minuuttia, kunnes taikina kohoaa ja tuntuu sormella kiinteältä. Anna jäähtyä 5 minuuttia ja siirrä lastalla ritilälle jäähtymään täysin.
Täyte: pane kerma kulhoon ja vaahdota kovaksi. kääntele joukkoon tomusokeri. Levitä mansikkahillo 12 pikkuleivän litteälle puolelle ja sen päälle kermavaahto ja mansikkaviipaleet. Paina päälle toinen pikkuleipä ja paina puolikkaat yhteen. Hunnuta tomusokerilla.