Punainen linssikeitto on meidän perheen kylmien säiden lohturuokaa! Se valmistuu nopeasti edullisista raaka-aineista, joita meillä useimmiten on kaapissa. Niin kuin keitot yleensäkin, sen maku vain täyteläistyy lämmitettäessä.
Valmistan soppaa aina ison satsin ja pakkaan osan annosrasioissa pakastettavaksi. Energiansäästön kannalta voi sopparasialliset esijäähdyttää yön yli parvekkeella, jossa lämpötila täällä Oulun korkeudella hiipii jo lokakuun lopulla pakkasen puolelle.
Keiton kanssa tarjoan uunipellillä paistettuja sämpyläneliöitä: 7,5 desin nestemäärään tehty kertaalleen kohotettu täysjyväinen sämpylätaikina taputellaan syvälle uunipellille leivinpaperin päälle ja annetaan nousta hyvin. Leikataan 24 neliöksi ja paistetaan 210 asteessa puolisen tuntia. Sämpyläpellillisen voi panna uuniin heti, kun uunin on pannut lämpenemään. Kiertoilmalla paistettaessa riittää 200 astetta. Ja taas säästyy himpun verran energiaa!
Tomaatti-linssikeitto, 6-8 annosta
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 isoa porkkanaa
1 prk tomaattimurskaa tai kirsikkatomaatteja (400 g)
1 tuubillinen tomaatipyreetä
3,5 tomaattipurkillista vettä
4 dl punaisia linssejä
2-3 tl suolaa
1 -2 tl chilitahnaa
kuivattuja yrttejä: basilikaa, oreganoa, timjamia
Pilko kuoritut sipulit, porkkanat ja valkosipulit varsin pieneksi. Lorauta öljy isoon kattilaan, lisää pilkotut ainekset ja kuullota kasviksia kuumassa öljyssä. Lisää loput ainekset, veden saa kätevästi lisättyä tyhjällä tomaattipurkilla.
Veden voi esikuumentaa vedenkeittimellä, silloin se kannattaa mitata kahvallisella mitalla, niin et polta sormiasi. Vedenkeitin käyttää vähemmän energiaa veden kuumentamiseen kuin mitä liedellä siihen kuluu.
Kun keitto kiehuu kunnolla, pane kansi kattilan päälle ja käännä liesi pienemmälle teholle. Anna sopan kypsyä kannen alla puolisen tuntia.