Viikon lomalla New Yorkissa ehdimme nauttia useamman kerran paikallisia makeita herkkuja.

Amerikkalaiset kakut ovat suuria ja makeita, kakkuannos vastaa hyvinkin tukevaa ateriaa. Suomalaisiin kepeisiin, sokerikakkupohjaisiin ja tuoreilla marjoilla höystettyihin kakkuluomuksiin verrattuina amerikkalaiset kakut ovat tulevaa tavaraa.
Brooklynissa sijaitsevassa Mia’s Bakeryssa kävimme kahteen kertaan maistelemassa leivonnaisia ja juomassa kahvia aidoista posliinikupeista – useimmiten Amerikassa kahvi tarjotaan suurista kertakäyttökupeista joipa kahvin paikan päällä tai otti mukaan.

Tämän jutun otsikkokuvassa on viipale Red Velvet Cheese Cakea, jossa Mia on yhdistänyt kaksi kakkuklassikkoa, Red Velvet -kakun ja juustokakun. Red velvet kakkupohja oli nimensä mukaisesti kuin punaista samettia. Juustokakkumainen täyte ja kuorrutus olivat maukasta mutta niin tuhtia, että koko palan syöminen oli inhimillisesti mahdoton tehtävä edes tällaiselle kakkujen rakastajalle.

Punaisen samettikakun juuret ovat 1800-luvun afroamerikkalaisten orjien keittiössä. Alkuperäisen kakun punainen väri  syntyi perimätiedon mukaan runsaasti antosyaniinia sisältävän kaakaojauheen ja  oman aikansa kohotusaineen kemiallisesta reaktiosta. Nykyisin kakku saa punaisen värinsä elintarvikeväristä. Myös punajuurta on käytetty punaisen värin aikaansaamiseksi.

Tänä päivänä kakku yhdistyy USA:ssa etenkin ystävänpäivään ja talvilomaan, mutta sitä tarjotaan ympäri vuoden. Kakku oli suosittu myös Kanadassa jo 1940- ja 50-luvuilla Eatonin tavarataloketjun myymälöissä, resepti oli suuri salaisuus.

Red Velvet Cake reseptejä on suunnaton määrä, tässä niistä yksi:

Kakkupohja:

120 g margariinia

3,5 dl sokeria

2 munaa

1 rkl vaniljasokeria

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

punaista elintarvikeväriä

3,5 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

2,4 dl piimää

2,4 dl maitoa

1 tl suolaa

1 rkl valkoviinietikkaa

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele kaksi kakkuvuokaa, halkaisija noin 20-24 cm. Voit leikata leivinpaperista vuokien pohjalle niiden kokoiset pyöreät palat ja varmistaa näin kakkupohjien irtoamisen ehjinä vuoista. Yhdessä vuoassa kypsennettynä kakku ei jaksa nousta vaan jää liian tiiviiksi.Kokeile etukäteen, että saat kakkuvuoat mahtumaan samaan aikaan ritilän päälle uuniin.

Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vispaten. Lisää seokseen siivilöity kaakaojauhe ja elintarvikeväriä niin paljon, että seos on voimakkaan punaista. Sekoita suola, vehnäjauhot ja vaniljasokeri ja piimä keskenään. Sekoita suola ja sooda piimä keskenään. Lisää jauhoseosta ja piimäseosta vuorotellen margariini-munavaahtoon. Sekoita vain niin paljon, että massat sekoittuvat toisiinsa. Älä sekoita taikinaa tämän jälkeen.

Kaada taikina kahteen vuokaan, kypsennä noin puoli tuntia 175 asteen lämmössä. Kokeile kakkujen kypsyyttä puutikulla, kypsästä kakusta ei tartu mitään tikkuun. Anna kypsien kakkujen jäähtyä ja kumoa ne varovasti vuoista.

Kuorrutus ja täyte:

5 rkl vehnäjauhoja

2,5 dl täysmaitoa

2,5 dl sokeria

225 g huoneenlämpöistä voita

1 rkl vaniljasokeria

Sekoita vehnäjauhot huolellisesti kylmään maitoon pienessä kattilassa, kuumenna seos niin, että se sakenee. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä täysin, voit laittaa kattilan tiskialtaaseen, jonka pohjalla on kylmää vettä. Kun seos on jäähtymäsaä,  vatkaa sokerit ja voi kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt maitokiisseli ja vatkaa sileäksi.

Täytä ja kuorruta kakku, kun kakkupohjat ovat täysin jäähtyneet. Voit koota kakun ensin toiseen kakkuvuokaan: pane toinen kakkupohja vuoan pohjalle, levitä sen päälle kuorrutusta ja aseta toinen kakkupohja edellisen päälle. Pane kakku jääkaappiin pariksi tunniksi ja kumoa se tarjoiluvadille kuorrutettavaksi. Kakun reunoille voi ripotella koristeeksi kakkupohjan murusia tai punaista strösseliä. Anna kuorrutetun kakun vetäytyä pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.