Vihannesten hinnat ovat rynnimässä ylös, kurkku maksaa jo yli viisi euroa kilolta, tomaatti seuraa perässä. Ruokakorin hinta on noussut niin, että kuluttajat ovat muuttaneet ostotottumuksiaan ja siirtyneet edullisempiin vaihtoehtoihin.

Onneksi meillä on kotimaiset juurekset, sipulit, kaalit ja peruna! Ne säilyvät satokaudesta toiseen kellarissa tai jääkaapissa. Onneksi kuluttajan ei nykyisin tarvitse kellaroida koko talven tarpeita kerralla, tuottajat ja kaupan keskusliikkeet huolehtivat siitä meidän puolesta.

Punajuuri sopii moneen muuhunkin kuin etikkasäilykkeeksi. Sitä kannattaa keittää samalla koko kilon pussillinen ja käyttää kypsiä punajuuria esimerkiksi salaateissa, hummuksessa ja  kasvispihvien raaka-aineena.  Raakana punajuuresta saa mehevän raasteen yhdessä omenan ja purjosipulin kanssa.

Tämä salaatti riittää kahdelle tuoreen leivän kanssa kevyeksi ateriaksi, neljälle lisäkesalaattina tai alkupalana. Päärynän sijaan voi käyttää kotimaista omenaa. Päärynät myydään yleensä raakoina, niitä täytyy kypsentää kotona huoneenlämmössä 3-4 päivää, jotta niistä tulee mehukkaita ja makeita. Vegaani vaihtaa juuston savutofuun. Jäävuorisalaatin voi korvata suikaloidulla valko- tai punakaalilla.

Punajuuri-päärynäsalaatti

100 g kerä jäävuorisalaattia

4 keitettyä punajuurta

1 iso, kypsä päärynä

100 g Manchego- tai Pecorino- juustoa

2 viipaletta saaristolaisleipää pieninä kuutioina

kourallinen saksanpähkinöitä

Suikaloi salaatti ja levitä laakeaan kulhoon. Kuori keitetyt punajuuret ja paloittele ne. Halkaise päärynä ja poista siemenkota. Suikaloi päärynä. Leikkaa juusto ohuiksi suikaleiksi.

Asettele muut ainekset salaattipedille. Tarjoile tuoreen leivän ja haluamasi salaatinkastikkeen kera.