Kun etätoimistosta on liki 30 kilometriä lähimpään ruokakauppaan, on tuore leipä paras leipoa itse. Juurella leipominen istuu kotitoimistopäivän rytmiin: aamulla taikina nousemaan, muutaman kerran päivällä taitellaan nousevaa taikinaa kulhossa ja päivälliselle valmistuvat lämpimäiset parahultaisesti.

Punajuurihummus

1 raaka punajuuri kuutioituna

1 prk kikherneitä

2 rkl tahinia (seesamitahnaa)

1 valkosipulinkynsi

2 rkl rypsiöljyä

1/2 tl mustapippuria myllystä

1 tl suolaa

2 tl savupaprikajauhetta

Valuta kikherneistä noin puolet nesteestä pois. Aja kaikki ainekset hienoksi tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla. Hummuksen rakenne paranee, kun se saa vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Punajuuren sijaan voi käyttää muitakin  juureksia.

Myslisämpylät, 20 kpl

Sämpylätaikina saa olla pehmeämpää kuin leipätaikina, älä lisää taikinaan liikaa jauhoja, ettei sämpylöistä tule kuivakoita koppuroita.

Aikaa tähän prosessiin kuluu aamukahdeksasta iltakuuteen, mutta aktiivista työtä tarvitaan vain muutaman minuutin ajan.

Sämpylöitä voi muunnella monella tavalla, jauhojen ohella niihin voi käyttää erilaisia hiutaleita, punaisia linssejä, pähkinöitä ja siemeniä, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja tai rouhittuja kuivattuja sieniä paahdetun sipulin kanssa.

6 dl huoneenlämpöistä vettä

2 dl taikinajuurta tai 5 g tuoretta hiivaa

1 rkl hunajaa tai siirappia

3 dl mysliä (edullinen, ei liikaa makeutettu on tähän parasta)

1 dl kuivattuja karpaloita

3 tl suolaa

4 dl täysjyvävehnäjauhoja

6-8 dl hiivaleipäjauhoja

uunipellille 1 dl mysliä ja 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoa.

Sekoita aamulla vesi, taikinajuuri tai hiiva, hunaja tai siirappi, suola, karpalot, mysli ja puolet jauhoista taikinakulhossa. Anna vetäytyä vartin ajan. Sekoita taikinaa voimakkaasti käsin tai yleiskoneen taikinakoukulla. Lisää loput jauhoista kolmessa erässä, välillä taikinaa vaivaten käsin tai koneella. Taikinan ei tarvitse irrota kulhon reunoista, se voi jäädä hyvin pehmeäksi. Voitele öljyllä iso kannellinen astia, kattila käy hyvin tähän tarkoitukseen.

Kaada taikina astiaan, jätä huoneenlämpöön neljäksi tunniksi nousemaan. Taittele taikinan ulkoreunat keskelle ja jätä nousemaan kannen alle. Toista pari kolme kertaa. Sämpylät onnistuvat hyvin ilman taitteluakin, silloin astiassa täytyy olla reilusti tilaa nousevalle taikinalle.

Viiden maissa pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Ripottele uunipellillä olevalle leivinpaperille mysliä ja jauhoa. Kaada noussut taikina pellille. Muotoile taikina varovasti noin 20 x 30 cm neliöksi, tarkoitus ei ole vaivata taikinaan muodostuneita ilmakuplia rikki. Ripottele taikinapalan päälle jauhoja ja mysliä pelliltä. Leikkaa taikinapala 20 neliöksi paperin päällä. Irrota palat varovasti toisistaan, hiero pellillä olevaa jauhoseosta sämpylöiden reunoihin. Asettele sämpylät mahdollisimman tasaisesti pellille, ne saattavat tarttua kyljistään kiinni paistettaessa, mutta se ei haittaa.

Paista sämpylät uunin keskiosassa noin 20-30 minuutin ajan, riippuen siitä, kuinka tummaksi haluat sämpylät paistaa. Tarjoa sämpylöitä hummuksen kanssa tai aamiaisella lempihillon kera.