Punavihreä kakku kätkee sisälleen herkullisen yllätyksen.

Joulupallon sisältä paljastuu jouluisia tuoksuja ja makuja: puolukkaa, suklaata, vaniljaa, kahvia. Pyöreäpohjaiseen kulhoon koottava kakku on yllättävän helppo tehdä. Jotta täytteet ehtivät hyytyä, kannattaa kakku tehdä hyvissä ajoin, että se saa kiinteytyä yön yli viileässä. Jäähtymistä voi nopeuttaa pistämällä kakun pakastimeen. Mousset sopivat jälkiruuaksi sellaisenaankin, annostele ne kerroksittain lasiin ja koristele piparilla.

Kakkupohja

5 munaa

2,5 dl sokeria

0,5 dl kaakaojauhetta

2 dl vehnäjauhoja

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Päällystä syvä leivinpelti leivinpaperilla. Sekoita jauhot ja kaakaojauho. Vaahdota munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon ja sekoita ne varovasti nostelemalla kuohkeaksi taikinaksi. Levitä taikina lastalla leivinpaperille. Paista uunin keskiosassa noin 15 ,imuutin ajan. Kumoa hieman jäähtynyt pohja toisen leivinpaperin päälle.

Kakku kootaan noin 3 litran vetoiseen pyöreäpohjaiseen kulhion, joka vuorataan talouskelmulla. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta kolme pyöreää palaa: pienin kulhon pohjalle, keskikokoinen kulhon puolivälin ja suurin kulhon suuaukon suuruiseksi.

Puolukkamousse

1,5 dl puolukkasurvosta siivilöitynä

200 g valkosuklaata

3 liivatelehteä

Suklaamousse

200 g tummaa suklaata

1 dl vahvaa kahvia

2 liivatelehteä

Yhteensä kumpaakin moussea varten: 5 dl kuohukermaa tai Flora vispiä ja 1 vaniljatangon siemenet

Kakun väliin 3 dl omenasosetta

Pinnalle 400 g vihreää mantelimassaa ja punaisia koristehileitä tai tomusokeria

Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma tai Flora vispi, mausta halkaistun vaniljatangon siemenillä. Jaa vaahto kahteen kulhoon, 2/3 puolukkamoussea ja 1/3 suklaamoussea varten. Sulata kummankin moussen suklaat omassa kulhossaan mikrossa.

Puolukkamousse: Kuumenna tilkka puolukkasurvosta, liuota kolme pehmitettyä liivatelehteä siihen, yhdistä seos lopun puolukkasurvoksen ja sulatetun valkosuklaan kanssa,anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita pari ruokalusikallista kermavaahtoa puolukka-valkosuklaaseokseen, sen jälkeen yhdistä puolukka-valkosuklaa kermavaahtoon. Näin varmistat, että liivate sekoittuu tasaisesti koko mousseen. Jos kaadat liivateliemen suoraan kylmään massaan, jähmettyy liimate rihmoiksi eikä hyydytä koko massaa tasaisesti.

Suklaamousse: Liuota kaksi pehmitettyä liivatelehteä kuumaan kahviin, sekoita kahvi sulatetun tumman suklaan joukkoon, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.  Sekoita pari ruokalusikallista kermavaahtoa suklaaseokseen, sen jälkeen yhdistä suklaa loppun kermavaahdon kanssa.

Kakun kokoaminen: Pane pienin kakkupohja kulhon pohjalle, sivele omenasoseella ja laita reilusti puolukkamoussea päälle. Aseta seuraavaksi keskikokoinen pohja, voitele omenasoseella ja lusikoi loput puolukkamousset sen päälle. Voitele suurin kakkupohja omenasoseella, aseta se moussen päälle niin, että omenasoseella voideltu puoli jää kakun sisäpuolelle, painele tiiviiksi ja tasaiseksi.

Pistä kakku pakastekaappiin jähmettymään 2-3 tunniksi. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja päällystä suklaamoussella. Tasoita pinta lastalla niin, että saat aikaan kauniin puolipallon muodon. Pane kakku takaisin pakastimeen noin tunniksi  ja kauli sillä välin mantelimassa ohueksi levyksi, joka on reilusti suurempi kuin päällystettävä kakku. Silloin saat marsipaanin tasoitettua rypyttömästi kakun päälle. Nosta mantelimassalevy kaulinta apuna käyttäen kakun päälle, painele se tasaisti kakun pintaan. Kostuta pintaa kevyesti vedellä ja ripottele koristehileitä pintaan tai siivilöi kuivalle pinnalle tomusokeria.