Viikonlopun kunniaksi voi vaikka vähän hienostella: iltapalaksi näpertelin punavihreitä pikkupaloja. Arkiset ainekset pukeutuvat hilpeään juhla-asuun, voi kuvitella olevansa paremmillakin kokkareilla näitä napsiessa.

Pikkupalojen alla on kylmää kasvispannaria, sen päällä pienet falafelpyörykät sekä kurkkua ja paprikaa. Vain mielikuvitus on rajana pikkupaloja rakennettaessa! Lapset voi ottaa mukaan kokoamaan mieleisensä kokonaisuudet.

Pannukakkua ja ohukaisia voi valmistaa ilman eläinkunnan tuotteita, kananmunia tai maitoa. On mielenkiintoista kokeilla, mitä kaikkea herkullista voikaan loihtia pelkistä kasvikunnan tuotteista. Paras lääke ilmastoahdistukseen on tehdä jotain konkreettista. Helppoa on aloittaa  ruokavalinnoista, jokainen syö useamman kerran päivässä.

Itse aloitin veganisoimalla aamiaiset, vähitellen yhä useampi ateria valmistuu ilman eläinkunnan tuotteita. Onneksi ei tässäkään tarvitse olla ehdoton, jokainen ilmastoystävällinen valinta on askel oikeaan suuntaan. Kukaan ei voi yksin pelastaa maailmaa, mutta jokainen voi tehdä jotain!

Kasvispannariin on piilotettu kokonaisen aterian ainekset, se riittää ateriaksi salaatin kanssa. Ohjeen kasvisten sijaan taikinaan voi sekoittaa vaikkapa juuresraasteita, kypsiä papuja, pinaattia tai silputtua sipulia. Pannari maistuu kylmänäkin!

Punavihreä kasvispannari

1 litra kaura- tai soijamaitoa

3 dl kaurahiutaleita

3 dl spelttijauhoja

2 dl kikhernejauhoja

2 hienonnettua valkosipulinkynttä

2 tl timjamia

2 tl basilikaa

1 tl suolaa

30 g margariinia

1 kesäkurpitsa karkeana raasteena

kourallinen kuivattuja sieniä

250 g kirsikkatomaatteja

mustapippuria, tuoreita yrttejä

Sekoita maito, hiutaleet ja jauhot sauvasekoittimilla tasaiseksi taikinaksi.   Lisää kurpitsaraaste, kevyesti rouhitut sienet, valkosipuli, yrttimausteet ja suola, sekoita taikina tasaiseksi. Voitele syvä uunipelti ja kaada taikina siihen. Halkaise tomaatit ja ripottele ne tasaisesti pannarin pinnalle.

Kypsennä pannaria uunin keskitasolla 225 asteessa noin 40 minuuttia. Mausta valmis pannari vastajauhetulla mustapippurilla ja tuoreella yrttisilpulla.