Olimme joulua paossa falafelien kotiseuduilla Lähi-idässä. Ostin tuliaisiksi falafel-puristimia, joilla saa kauniin tasakokoisia pyöryköitä, jotka myös kypsyvät yhtä aikaa.

Falafelien raaka-aineet ovat yksinkertaiset: puoli kiloa kuivattuja kikherneitä, vähän sipulia, valkosipulia sekä tuoretta persiljaa ja korianteria. Tehokkaalla blenderillä tai yleiskoneella taikina syntyy nopeasti. Papupallerot kypsennetään upporasvassa, kotimainen rypsiöljy on hyvä tähän tarkoitukseen. Öljyn voi käyttää uudelleen, pieneen kattilaan riittää vajaa puoli litraa öljyä. Käytön jälkeen jäähtynyt öljy siivilöidään ja säilytetään jääkaapissa.

Taikinan juju on siinä, että se valmistetaan liotetuista kikherneistä, ei missään tapauksessa purkkipavuista. Valmis taikina on yrttien ansiosta vaalean vihreää, ilman niitä falafelit eivät maistu aidoilta falafeleilta. Falafelit  voi pakastaa, siksi niitä kannattaa samalla paistaa isompi erä.

Falafelit, noin 50 kpl

500 g kuivattuja kikherneitä (tai puolet kuivattuja, kuorittuja, halkaistuja härkäpapuja)

1 sipuli

5 valkosipulinkynttä

1 dl  kylmää vettä

1 ruukullinen tuoretta persiljaa ja korianteria

1 tl jeeraa

1/2 tl chilijauhetta

1 tl suolaa

Kypsentämiseen 5 dl rypsiöljyä

Liota kikherneitä kylmässä vedessä yön yli, vähintään 8 tuntia. Huuhtele pavut siivilässä. Jauha pavut, sipuli, valkosipuli ja yrtit blenderillä tai yleiskoneen terällä yhdessä tai useammassa erässä. Taikinasta ei tarvitse tulla sosemaista, se saa olla rakenteeltaan karkeaa. Anna valmiin taikinan levätä tunti, kaksi ennen paistamista.

Kuumenna öljy kattilassa, ole varovainen kuuman rasvan kanssa! Omalla liedellä sopiva lämpö on 7, kun maksimiteho on 9. Ota falafelpuristimella tai lusikalla taikinasta kukkurallisen ruokalusikallisen kokoisia palleroita ja pudota ne lähellä öljyn pintaa kypsymään noin 5 minuutiksi. Omaan pikku kattilaani palleroita mahtuu kerralla 4 kypsymään. Nosta kypsät falafelit talouspaperilla päällystetylle lautaselle, niin ylimääräinen öljy valuu niistä pois.

Tarjoa falafelit pitaleivän välissä salaatin, hummuksen ja sipulin kanssa tai lautasella haluamiesi lisukkeiden kanssa.