Puolukkasato on punannut metsänpohjat valoisissa mäntymetsissä ja muutaman vuoden vanhoilla hakkuuaukioilla. Parhailta paikoilta voi kerätä 500 kiloa puolukoita hehtaarilta, marjoja riittää varmasti jokaiselle halukkaalle.

Puolukka on kansanrunouden myyttinen marja. Kalevalan päätösrunossa Marjatta löytää mättäältä puolukan, syö sen ja tulee siitä raskaaksi. Väinömöinen haluaisi surmata isättömän, potran pojan, mutta tämä kruunataan Karjalan kuninkaaksi. Mitä Freud sanoisi tästä ja puolukasta!

Kalliin energian aikana hyvä uutinen on, että puolukka säilyy kevyesti sokeroituna survoksena jääkaapissa tai kylmäkellarissa yli talven. Puolukka on monikäyttöinen, hienoarominen marja. Siinä on runsaasti terveyttä edistäviä polyfenoleita, joilla on vaikutusta lihavuuden ehkäisyyn, verenpaineen laskuun ja hyödyllisten suolistomikrobien hyvinvointiin.

Oma kestosuosikkini aamupalaksi ja välipalaksi on puolukkasurvoksella maustettu maustamaton soijajugurtti myslin kera. Lapsuuden herkku oli pappilan hätävara: puolukkasurvoksella ja pikkuleipämuruilla maustettua kermavaahto. Toimii jälkiruokana edelleen!

Puolukkarahkatorttu, 8-10 annosta

Pohja:

1,5 dl ohrajauhoja

2 dl vehnäjauhoja

0,45 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

100 g pehmeää rasiamargariinia

1 muna

2 rkl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet, nypi margariini niihin. Sekoita joukkoon muna ja vesi, muotoile taikina palloksi ja anna levätä hetki jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

Täyte:

500 g rasvatonta rahkaa

2 dl kaurakermaa

1 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

3 rkl maissitärkkelystä tai 2 rkl perunajauhoja

3-4 dl puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta

Sekoita täytteen aineet sekaisin kulhossa.

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen – säästät energiaa, kun käytät kuumennusvaiheessa kiertoilmatoimintoa. Sovittele leivinpaperiarkki piirakkavuokaan taittelemalla sen reunoja.
Pane taikinapallo leivinarkille ja kauli tai taputtele se niin isoksi pyöreäkai levyksi, että se ulottuu piirakkavuoan reunoille asti. Siirrä paperi taikinoineen vuokaan, asettele paperi ja taikina niin, että reunat ovat yhtenäiset.

Kaada täyte vuokaan. Kypsennä uunin alimmalla tasolla ritilän päällä noin 50-60 minuuttia. Anna tortun jäähtyä täysin ennen tarjoilua, säilytä jääkaapissa.