suomalainen_puurokirja_240

Puurot ovat ihanaa arkiruokaa, tunnustan syöväni usein lounaaksi suolatonta kaurapuuroa omenasoseen tai marjojen kanssa. Parasta puuro on kuitenkin huolella haudutettuna ja rauhassa nautittuna.

Tiia Koskimies on kirjoittanut kokonaisen kirjan puuroista: Suomalainen puurokirja (kuvat Matias Koskimies, Minerva 2015) on monipuolinen tietopaketti suomalaisesta perinneruuasta, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Lapsena en pitänyt äidin aamuisin pikaisesti keittämästä mannapuurosta, mutta kansakoulun ensimmäisenä päivänä tarjottu haudutettu ja kuohkeaksi vatkattu mannapuuro mehukeiton kanssa sai minut rakastumaan sekä puuroon että kouluun. Äiti oli sota-aikana saanut kyllikseen kaurapuurosta ja halusi pelastaa seuraavan sukupolven samalta traumaattiselta kokemukselta. Vasta aikuisena löysin kaurapuuron ihanuuden – parasta se on suurista hiutaleista keitettynä, nesteenä puolet maitoa, kannen alla rauhassa haudutettuna.

Tiia Koskimies kirjoittaa: ”Puuroateria on kuin kodin sydän. Se hellii vatsaa ja mieltä, täyttää vatsan pitkäksi aikaa, ravitsee ja edistää ruuansulatusta. Puuro on helppotekoista ja edullista. Yhdessä kattilassa hautuu ateria isollekin seurueelle. Puuro sopii myös laihduttajalle. Pitämällä pari puuropäivää viikossa voi syödä kevyemmin ilman nälkää.” Näihin sanoihin on helppo yhtyä! Usein on kysymys enemmän mieluisista puuron lisäkkeistä kuin itse puurosta – pikahiutaleiden sijaan kannattaa kyllä joskus kokeilla puuron valmistamista pitkän kaavan mukaan hauduttamalla esikypsentämättömistä hiutaleista tai ryyneistä.

Tuttujen puurojen lisäksi Koskimies esittelee puuroja maailmalta, tässä näytteeksi tanskalaista puurokulttuuria:

”Köpiksen kaurapuuro

Puurot ovat tulleet muotiin maailman metropoleissa. Suurkaupunkeihin on perustettu useita puurobaareja, ja puuroille on omistettu ravintoloitakin. Tähän kaurapuuroon on saatu innoitusta kööpenhaminalaisesesta Grød-puuroravintolasta, joka valmistaa annoksia useista erilaisista viljalajikkeista.

6 dl vettä

ripaus suolaa

2 1/2 dl kaurahiutaleita

(2 dl maitoa)

1 iso omena

rouhittuja manteleita

kuivattuja marjoja maun mukaan

kinuskikastiketta

Hauduta puuro normaaliin tapaan: mittaa hiutaleet, suola ja nesteet kattilaan, kiehauta ja anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia. Kuutioi tai viipaloi omena.

Lusikoi puuroa lautaselle ja sen päälle omenakuutioita. Ripottele pinnalle rouhittuja manteleita ja kuivattuja marjoja tai marjajauhetta.

Viimeistele annos lorauksella kinuskikastiketta.”