Katsoin juhannuksen alla uudelleen iki-ihana elokuvan Julie & Julia, joka kuvaa kahden naisen intohimoista suhdetta ranskalaiseen keittiöön. Heistä vanhempi, amerikkalainen Julie Child, oli yksi kolmesta klassikoksi muodostuneen Ranskalaisen keittiön salaisuudet (Julia Child, Louisette Bertholle ja Simone Beck, suomentaneet Kyllikki Villa ja Kirsi Rannikko, WS Bookwell 2009) kirjan tekijästä. Tämä kirja opetti amerikkalaiset valmistamaan ranskalaista ruokaa, Child jakoi oppimaansa myös tv:n ruokaohjelmissa, joita löytyy vieläkin netistä. Katsokaa ja ihastukaa siihen perusteellisuuteen ja perinteen kunnioittamisen, millä Julie Child antautuu aiheelle!

Äärimmäisen harvoin valmistan liharuokia, mutta Childin innoituksesta tartuin yllä mainittuun kirjaan ja hankin ainekset ranskalaiseen lihapataan, Boeuf à la Bourguignon. Hieman oikaisin ohjetta, joka on erittäin yksityiskohtainen ja sisältää minulle liikaa siivilöintiä ja aineksien siirtelyä astiasta toiseen, jätin pois myös alkuperäisen ohjeen pekonin. Jos haluat kokeilla alkuperäistä ohjetta, niin kirja löytynee kirjastosta, kirjakaupasta sitä ei tällä hetkellä taida löytyä.

Jotta pääsin itsekin samaan makumaailmaan, valmistin samalla periaatteella vegaanisen Burgundin padan nyhtiksestä – erinomaista tuli siitäkin.

Burgundin pata neljälle

500 g rasvatonta häränlihaa, esim paahtopaistia, etuselkää, ulko- tai sisäpaistia

30 g voita + 3 rkl kasviöljyä

kaksi porkkanaa

3 sipulia

300 g tuoreita herkkusieniä + voita paistamiseen

2-3 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl voimakasta punaviiniä

3 dl lihalientä

1 rkl tomaattipyreetä

2 muserrettua valkosipulinlohkoa

1 tl timjamia

1 laakerinlehti

(lipstikanoksa)

Ota liha huoneenlämpöön ajoissa. Pane uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Leikkaa liha isoiksi haarukkapaloiksi, noi 4 x 4 cm, taputtele niiden pinta kuivaksi talouspaperilla, jotta ne ruskistuvat kauniisti.

Kuumenna voi ja öljy padassa,  paista lihat kolmessa erässä, nosta ruskistetut lihat lautaselle odottamaan. Ruskista seuraavaksi padassa lohkotut porkkanat. Lado ruskistetut lihat pataan, ripottele vehnäjauhot niiden pintaan. Kääntele paloja padassa liedellä niin, että jauhot hieman ruskistuvat. Kaada pataan punaviini ja lihaliemi, kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele. Lisää porkkanat, tomaattisose, valkosipuli ja mausteet – lipstikan oksan voi ottaa pois ensimmäisen tunnin jälkeen, ettei sen maku tule liian hallitsevaksi. Pane kansi padan päälle ja laita pata uunin alimmalle ritilätasolle.

Anna padan kypsyä uunissa 3-4 tuntia. Padan kypsyessä esivalmistele herkkusienet ja sipulit. Leikkaa sienet ja sipulit neljään osaan. Kuumenna paistinpannulla voita, kunnes se lakkaa vaahtoamasta. Lisää sienet ja ruskista ne. Lisää sipulit ja jatka kypsentämistä hieman loivemmalla lämmöllä. Lisää sienet ja sipulit pataan viimeisen puolin tunnin ajaksi, lihojen päälle.

Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Burgundinpata nyhtiksestä neljälle

1 rasia nyhtistä, tomaatilla maustettua

1/2 dl oliiviöljyä

2 sipulia kuorittuina ja lohkottuina

3 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa lohkottuina

1 tl jauhettua mustapippuria

1 laakerinlehti

1 tl timjamia

(lipstikan oksa)

1 tl suolaa

1 prk kirsikkatomaatteja liemineen (Mutti)

2 dl vahvaa punaviiniä

4 dl kasvislientä

2 rkl soijakastiketta

200 g tuoreita herkkusieniä + öljyä paistamiseen

1 rkl vehnäjauhoja.

Lorauta öljy pataan ja kuumenna. Lisää sipulit, porkkanat ja valkosipuli, sekoittele ja anna kasvisten hieman ruskistua. Kaada pataan punaviini, kasvisliemi ja soijakastike, kuumenna kiehuvaksi. Lisää kirsikkatomaatit liemineen sekä mausteet. Kypsennä kannen alla loivalla lämmöllä 20 minuutin ajan. Ota lipstikan oksa pois ennen kun lisään sienet ja nyhtiksen.

Leikkaa herkkusienet neljään osaan. Kuumenna pannulla öljyä ja ruskista sienet siinä. Ripottele sienten päälle vehnäjauhoja ja jatka ruskistamista vielä hetki. Kaada sienet pataan, lisää nyhtis. Sekoita pataa niin, että jauhot saostavat liemen. Anna kypsyä vielä kymmenen minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.