Raparperit ovat parhaimmillaan juuri nyt, satokauden alussa. Myöhemmin varret tulevat puisevimmiksi ja kesän loppua kohti raparperin täytyy antaa kerätä juuriinsa voimaa talvilepoa varten. Raparperi on yksi kasvimaan helpoimpia kasveja, lämpimään kohopenkkiin istutettuna se tuottaa satoa vuosikausia eikä kaipaa kuin vähän lannoittamista.

Raparperi matkaa nyt aamiaispöytään, töihin evääksi tai retkelle purkissa! Raparperikiisseli valmistuu vartissa, jäähtyneenä sen voi annostella purkkeihin tai kulhoihin vaniljalla maustetun skyrin tai jugurtin sekä muromyslin kanssa. Toki saman herkun voi koota kulhoihinkin.

Raparperikiisseli, 4-6 annosta

5 dl vettä

3 raparperin vartta

3/4 dl sokeria

2 tähtianista

(2 rkl puolukkasurvosta)

2 rkl perunajauhoja + 1/2 dl vettä

Pese ja tarvittaessa kuori raparperit ohuelti, leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta vesi, lisää sen joukkoon raparperiviipaleet, sokeri, tähtianis ja halutessasi hieman puolukkaa antamaan väriä kiisselille. Kyksennä raparperia noin 10 minuutin ajan.

Sekoita perunajauhot vesitilkkaseen, kaada seos koko ajan sekoittaen kiisselin joukkoon ja anna sen kiehahtaa niin, että kiisseli saostuu. Ota kiisseli pois liedeltä ja anna jäähtyä kannen alla.

Raparperipurkkeihin tarvitset lisäksi 2-3 dl vaniljalla maustettua skyriä, rahkaa tai jugurttia sekä 2-3 dl muromysliä. Gluteenittoman muromyslin voi valmistaa itse puhtaasta kaurasta, hunajasta, rusinoista ja pähkinöistä uunissa kevyesti paahtamalla.