Olen viettänyt Kainuun Paltamossa yli kymmenen kesää. Etelän lauhkeaan viljelyilmastoon tottuneena olen saanut aloittaa ihan alusta viljelyharrastuksen kanssa V vyöhykkeellä. Kasvukausi on pari kuukautta lyhyempi kuin etelässä, mutta kaikki tapahtuu pohjoisessa pikakelauksella. Ihmetellä vain voi luonnon nopeutta keväällä. Lumien sulettua metsät ovat äkkiä vihreät, mustikat ja puolukat kukkivat – ja kohta onkin marja-aika. Metsätonti maa on kivistä, ymmärrän nyt paremmin puheet kivisistä pelloista.

Kainussa on eletty luonnon armoilla. Iso Oulujärvi pelasti sen rantojen asukkaat suurina nälkävuosina nälkäkuolemalta – haukea riitti pahimman ajan yli. Niukoista raaka-aineista on syntynyt oma ruokaperinne, josta kuhmolaiset rönttöset ovat mainio esimerkki. Niiden raaka-aineena on ruista, perunaa, puolukkaa ja suolaa. No, nykyisin taikinaan lisätään myös vehnäjauhoja. Sokeria ei taitava emäntä tarvitse, täytteen makeus syntyy imellyttämällä perunan tärkkelystä sokeriksi miedossa lämmössä. Rönttöset ovat vegaanisia herkkuja, jos piiraat voitelee maidottomalla margariinilla paiston jälkeen.

Kuhmosta kotoisin oleva ystäväni Eeva oppi rönttösten teon äidiltään. Jokin reseptikin on olemassa, mutta Betty-äiti luotti ennen kaikkea sormituntumaan. Täytteen hän valmisti edellisenä päivänä, se sai imeltyä miedossa uunin lämmössä tuntikausia.

Rönttösillä on EU:n myöntämä nimisuoja. Kuvan rönttönen on aito kuhmolainen, Hyvärisen leipomon valmistama. Tässä Liisa Posion resepti, joka on julkaistu Kainuu à la Carte -kirjassa:

Rönttöset

kuoritaikina:

5 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

n. 3 dl vehnäjauhoja

n. 8 dl ruisjauhoja

Sekoita aineksista kovahko taikina. Muotoile patukaksi. Jaa pieniin palasiin ja kauli pyöreitä, ohuita kuoria.

Täyte:

2 kg kuorittuja ja keitettyjä jauhoisia perunoita
3 dl ruisjauhoja                                                                             4 dl puolukkasurvosta                                                        sokeria maun mukaan
ripaus suolaa

Survo perunat soseeksi, sekoita hieman jäähtyneeseen survokseen ruisjauhot ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 2-3 tuntia (esim folion alla uunissa 50 asteessa). Sekoita joukkoon puolukkasurvos, sokeri ja suola. Levitä täytettä kuorille paksuhko kerros, ei reunoille asti. Rypytä reunat niin, että saat pyöreitä piiraita. Paista rönttöset kuumassa uhnissa kypsiksi. Voitele rönttöset voisulalla.