Ruisjauhoista keitetty puuro on yksi suomalaisen ruokaperinteen helmiä. Lisäämällä siihen kotimaisia marjoja saa siitä vieläkin parempaa. Mustikoilla ryyditetty puuro on lempeän makuista, puolukoista tulee puuroon enemmän luonnetta. Sitä kaipaa marraskuun pimeinä aamuina. Ainoa haittapuoli ruispuurossa on sen vaatima pitkä haudutusaika, tunti on ihan minimi. Helpoimmalla pääsee työntämällä puuron uuniin kypsymään 170 asteeseen pariksi tunniksi.

Tämän puuron keittelin liedellä, Kiuruvedeltä tuoduista Arpisen tilan karkeista ruisjauhoista ja Paltamon metsistä poimimistani puolukoista. Puuroon voi käyttää hienojakin ruisjauhoja, mutta niistä keitetty puuro tarttuu helpommin kattilan pohjaan.

Jos joskus ihmettelet, miksi esiäidit juurtuivat näihin karuihin oloihin, niin haudutettu ruispuuro antaa häivähdyksen niistä onnen tunteista, kun marraskuussa oli aitassa rukiisia jauhoja ja survottuja puolukoita koko talveksi. Eivät tätä makunautintoa vehnäpullan purijat ymmärrä. Todellista suomalaista superfoodia joka lusikallinen!

Ruispuolukkapuuro

Litra vettä

0,5 l puolukoita tai 2,5 dl puolukkasurvosta

3,5 dl ruisjauhoja

1 dl tummaa siirappia tai sokeria

1 tl suolaa

Mittaa vesi kattilaan, lisää mukaan puolukat ja anna kuumentua kiehuvaksi. Vispilöi sekaan ruisjauhot – mitä hienommaksi jauhettuja jauohoja, sitä herkemmin puuroon pääsee jauhokokkareita. Jätä puuro kypsymään hiljaiselle lämmölle vähintään tunniksi. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa sokeri tai siirappi sekä suola. Pieni tujaus vaniljasokeria sopii erinomaisesti puolukan kanssa yhteen.

Tarjoa puuro haaleana kylmän maidon kanssa.