Rakastan leivoksia, mutta jostain syystä runebergin leivokset eivät ole koskaan oikein herättäneet minussa suurta intohimoa. Ne ovat usein liian suuria, liian kuivia ja hillosilmää lukuunottamatta tasalaatuista tavaraa. Lähdin siis ruokaperinteen muokkaamisen liukuvalle jäälle ja päädyin pistämään tortun purkkiin, juustokakuksi muuttuneena. Tiukkapipoiset älköön vaivautuko kokeilemaan vaan pitäytyköön perinteisesssä. Eläköön torttujen vallankumous ja vapaus leikitellä!

Purkkiin pakattu runebergiläinen juustotorttu on mainio retkieväs, kotioloissa herkun voi rakentaa pieneen juomalasiin. Vegaaniseen vaihtoehtoon käytetään maustamatonta kauratuorejuustoa tuorejuuston ja rahkan sijaan, soijavispiä kuohukerman sijaan. Monet kaupan keksit ovat vegaanisia, katso tuoteselosteesta valmistusaineet.

Runebergin juustotortut purkissa, 6 kpl

6 digestivekeksiä tai gluteenitonta kaurakeksiä

30 g margariinia tai voita

1 prk vaniljatuorejuustoa

1 prk rahkaa

2 dl kuohukermaa

2 tl vaniljasokeria

1/2 dl sokeria

12 jälkiruokalusikallista hyvää vadelmahilloa

Sulata rasva pienessä kattilassa, anna sen kiehua voimakkaasti minuutin verran. Murskaa keksit kattilassa ja sekoita rasvan kanssa tasaiseksi muruseokseksi. Jaa muruseos kuuteen 1,5 dl kokoiseen purkkiin tai lasiin, jätä vähän muruja pintaa varten.

Vaahdota kerma puolikovaksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja rahka sekä sokerit. Vispaa tasaiseksi massaksi. Tipauta jälkiruokalusikallinen vadelmahilloa muruseoksen päälle. Lusikoi tai pursota 3/4 massasta edellellisten päälle, ripauta vähän keksimurua sen päälle. Lopuksi tipauta siististi lusikallinen vadelmahilloa juustovaahdon päälle. Pursota hillon ympärille rengas juustovaahtoa. Ripottele loput muruset vaahtorenkaan pinnalle.