Tiettyihin juhlapäiviin liittyvät leivonnaiset ovat upeaa perinnettä: vappumunkit, joulupiparit ja -tortut, laskiaispullat, Runebergin tortut.  Se ei estä muokkaamasta niitä välillä toiseen kuosiin. Mukautumiskykyiset selviävät ajan virran kuohuissa

Runebergin leivoksiin on minulla aina ollut kaksijakoinen suhde. Ne ovat kauniita ja herkullisia, mutta minun makuuni yhdessä leivoksessa on liian paljon tasalaatuista kakkuainesta. Olen muokannut niitä aikaisemmin muffineiksi: vähemmän taikinaa, enemmän kuorrutusta. Nyt päätin kokeilla macaron-versiota. 

Macaronien kanssa olen vuosien saatossa kokenut varmasti kaikki mahdolliset mokat. Periaatteessa ne ovat helppo ja yksinkertainen leivonnainen, mutta täydellinen onnistuminen vaatii huolellisuuden ja taidon lisäksi jotain muuta. Olisiko se onnea vai oikeaa tähtien asentoa? Italialainen, kiehuvaan sokeriliemeen perustuva marenki on paras pohja taikinalle, mutta tässä hieman yksinkertaisempi versio, josta syntyy ihan kelpo macaroneja. 

Tässä muutama käytännön vinkki:

  • Macaroneihin ja muihin valkuaisvaahtoon perustuviin leivonnaisiin ei kannata käyttää aivan tuoreita munia. Munankuoren läpi haihtuu nestettä, vanhemmat munat vispaantuvat siksi helpommin. 
  • Ota munat huoneenlämpöön ajoissa, se edesauttaa myös vaahtoutumista. 
  • Raaka-aineet on paras punnita, tilavuusmitoissa on isoja heittoja
  • Taikina saa olla mannapuuromaisen löysää, pursotetun macaronin pinnan täytyy olla sileä eikä,siihen saa jäädä huippua. Sekoittamalla voi säädellä taikinan paksuutta, kokeile lusikallisella taikinaa leivinpaperille. Jos se leviää hieman ja pinta tasoittuu, on taikinaa sekoitettu riittävästi.
  • Jätä riittävästi tilaa macaronien välille, että ne eivät tartu toisiinsa uunissa.
  • Älä paista macaroneja liian kuiviksi, sisuksen täytyy olla mehevä!
  • Harjoittelu tekee mestarin, älä lannistu! 

 Macaronit Runebergin tapaan

3 valkuaista, noin 100 g

40 g sokeria 

125 g mantelijauhetta

230 g tomusokeria

1/2 tl kanelia

1/2 tl kardemummaa

1 tl vaniljasokeria

1/4 tl neilikkaa

Aloita sekoittamalla tomusokeri ja mantelijauhe, voit pyöräyttää niitä hienommaksi yleiskoneessa. Siivilöi seos puhtaaseen kulhoon odottamaan, karkeimmat mantelihippuset saavat jäädä siivilään. Valmistele kolme tasaista uunipeltiä paistamista varten: levitä niille leivinpaperit tai silikoniset macaron-paistoalustat.

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kiiltäväksi vaahdoksi, ei aivan kovaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauho-tomusokeriseos vaahdon sekaan. Sekoita lastalla, kunnes taikina on tasaista, rakenne muistuttaa mannapuuroa.

Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa on sileä kärkikappale eli tylla, suuaukon halkaisija noin 1 cm. Pursota leivinpaperille 3-4 cm halkaisijaltaan olevia pikkuleipiä. Pidä pursotinpussi kohtisuorassa, pursota taikinaa liikuttamatta terää. älä pyöritä sitä.

Pane uuni lämpenemään 130 asteeseen. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä puolisen tuntia, että niiden pinta kuivahtaa. Kopsauta peltiä pöytään kerran, ennen kun panet pellin uuniin, mahdolliset ilmakuplat taikinan sisällä puhkeavat. Loput pellilliset saavat odottaa hieman kauemmin, mutta se ei haittaa.

Kypsennä macaroneja uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Paistettaessa macaroneille muodostu ”jalka”, vaahtomainen reunus pohjan alareunaan. Irrota macaronien kuoret jäähtyneenä varovasti leivinpaperista.

Valkosuklaatäyte

1/2 dl kuohukermaa

50 g valkosuklaata

2 dl tomusokeria

(pisara pinkkiä geeliväriä)

Lisäksi 2 dl kiinteää vadelmahilloa, esim. Tescon on koostumukseltaan hyvää.

Kuumenna kerma, sulata paloiteltu valkosuklaa siihen. Sekoita mukaan tomusokeri. Aikuisten versioon voit lisätä teelusikallisen rommia antamaan punssimaista aromia.

Asettele macaronien kuoret työpöydälle ylösalaisin. Pursota joka toiselle pohjalle valkosuklaatäytettä ja pane sen keskelle pieni keko hilloa. Paina täytteettömät kuoret täytettyjen päälle, purista varovasti pikkuleivokset kiinteiksi.

Macaronit voi pakastaa täytettyinä ja ottaa tarpeellisen määrän kerralla sulamaan.