Sunnuntaina tehtailen yleensä ruokaa koko alkuviikoksi. Ruokaisaa salaattia ja soppaa on helppo pakata eväsrasiaan, työpäivän jälkeen ruoka odottaa jääkaapissa valmiina. Ison satsin ruokaa tekee melkein samalla vaivalla kuin pienemmänkin. Osa soppakattilallisesta päätyy usein  annosrasioissa pakastimeen. Joka päivä ei ole aikaa kokata ruokaa alusta alkaen!

Kvinoaa käytetään kuin viljoja, vaikka se ei olekaan viljakasvi. Siinä on paljon hyvälaatuista proteiini ja se on luontaisesti gluteeniton. Rakensin salaatin kauniiseen tagine-pataan, siinä mahtuu kukkurallinen kulhollinen jääkaappiin.

Ruokaisa kvinoa-salaatti

2 dl kvinoaa

4 dl vettä

3 dl pakasteherneitä

1 rkl soijakastiketta

1 ruukullinen salaattia tai lohko kaalia

1 iso sipuli

2 varsisellerin vartta

1 omena

3 tomaattia

1/2 kurkku

2 rkl siemensekoitusta

Huuhtelw kvinojyvät tiheäsilmäisessä siivilässä kuumalla vedellä. Kuumenna 4 dl vettä kiehuvaksi, lisää huuhdotut jyvät kattilaan. Kypsennä kannen alla pienellä lämmöllä 15 minuutin ajan. Mausta kvinoa soijakastikkeella, sekoita jäiset herneet kvinoan sekaan – seos jäähtyy samalla sopivasti.

Suikaloi ja paloittele salaatin ainekset, pane ne kulhoon. Sekoita jäähtynyt kvinoaseos kasvisten joukkoon ja sekoita. Ripottele siemenseosta salaatin pinnalle. Tarjoa salaatin kanssa hummusta, se ajaa myös salaatinkastikkeen asian.

Kullankeltainen hummus

1 prk kikherneitä

2 rkl tahinia

2 valkosipulinkynttä

1/2 sitruunan mehu

1 tl kurkumaa

Pane kaikki ainekset kapeaan, korkeaan kulhoon. Surauta ainekset tahnaksi sauvasekoittajalla, ohenna sitä tarvittaessa vedellä. Salaatin kanssa tarjottava hummus saa kernaasti olla rakenteeltaan pehmeämpään kuin leivän kanssa tarjottava. Kurkuma antaa kauniin värin ja sen väitetään olevan hyväksi aivojen terveydelle.