Ruusulimpun pohjassa kukkivat rukiiset ruusut.

Ei tässä limpussa ole ruusun häivääkään, onpahan vain paistettu ruusukuvioisessa vuoassa. Ruisleivän leipomisessa on haasteena saada leivistä riittävän korkeita, vuokaleipä on ratkaisu tähän ongelman. Löysin alennusmyynnistä 2,5 litraisen silikonivuoan sievällä ruusukuvioinnilla, oivallinen  isoa ruisleipää varten. Pienessä taloudessa osan leivästä voi pistää pakkaseen, ruisleipä ei pakastamisesta kärsi. Isosta limpusta tulee kuitenkin mehevämpi kuin pienistä leipäsistä.

Taikinajuureen käytetty lähdevesi on todellakin paikallisesta lähteestä peräisin, jauhot ovat lähialueen luomuruista. Juuri kehittyi näillä aineksilla tavallista nopeammin, ei ollut turhia kemikaaleja sotkemassa prosessia.

Juureen leivottavan leivän kanssa täytyy ryhtyä valmisteluihin ja pari-kolme päivää ennen leipomista, olosuhteet ja raaka-aineet vaikuttavat juuren käynnistymiseen. Kovin suuria ponnistuksia juuri ei vaadi:

1. päivänä pannaan juuri tekeytymään: mittaa vähintään 0,5 litran lasipurkkiin 2 dl lähdevettä, 2 dl luomuruisjauhoja ja ruokalusikallinen huuhdottuja rusinoita. Kansi kiinni ja voimallista ravistelua! Anna purkin seistä huoneenlämmössä.

2. päivänä seos on paksuuntunut, avaa kansi pariin kertaa ja sekoita voimallisesti.

3. päivänä pitäisi seoksen jo kuplia, koostunus on tullut juoksevammaksi. Lisää 0,5 dl sekä jauhoja että vettä. Jos juuri ei vielä kupli, odota yksi päivä lisää.

4. päivän aamuna valmistetaan taikina suuressa kulhossa:

taikinajuuri

puoli litraa lähdevettä

10 g hiivaa

1 rkl suolaa

1 dl auringonkukan siemeniä

5 dl vehnäjauhoja

noin 12 dl luomuruisjauhoja

Kaada juuri ja vesi kulhoon, liuota mukaan hiiva ja suola. Lisää vehnäjauhot ja puolet ruisjauhoista, sekoita voimallisesti joko koneella tai käsin. Lisää siemenet sekä loput jauhot parissa erässä. Taikina saa jäädä varsin kosteaksi, ruisjauhot turpoavat taikinan noustessa. Rukiissa ei ole sitkoa, joten taikina ei irtoa käsistä vaikka sitä alustaisi kuinka. Liian tiukasta taikinasta tulee kuivaa leipää. Anna taikinan nousta liinalla peitettynä, kunnes se on kaksikertainen tilavuudeltaan.

Yläpuoli näyttää tavallisen kauniilta ruisleivältä.

Kaada noussut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja hiero taikinasta ilmakuplat pois. Muotoile siitä  käyttämäsi vuoan kokoinen pötkö, jauhota sen pinta reilusti, niin taikina ei tartu vuokaan kiinni. Pane leipä vuokaan nousemaan noin tunniksi, paista sitä 220 asteisessa uunissa tunnin verran. 20  minuuttia ennen paistoajan loppu kumoa leipä vuoasta ja paista se valmiiksi ritilällä ilman vuokaa. Näin leivän pinta ei jää kosteaksi.