Saaristolaisleipä on ihanaa, mutta kaikkien vatsa ei kestä ruista. Leivoin leivän tattarista ja vehnästä, vaihdoin perinteisen ohjeen valkoiset vehnäjauhot täysjyvävehnään ja hiivaleipäjauhoihin. Yön yli uunissa muhineet leivät olivat aivan täydellisen herkulliset!

Saaristolaisleipä ilman ruista, 2 kpl

5 dl kiehuvaa vettä

3 dl kokonaisia tattarijyviä

3 dl kylmää vettä

3 dl kaljamaltaita

200 g rahkaa tai soijajugurttia

2,5 dl tummaa siirappia

50 g hiivaa

5 dl täysjyvävehnäjauhoja tai spelttijauhoja

5 dl hiivaleipäjauhoja

1rkl Seltin-suolaa

Mittaa tattarijyvät kulhoon, kaada päälle kiehuva vesi. Anna jyvien turvota vartin verran. Lisää kylmä vesi, rahka, maltaat, siirappi ja täysjyvävehnäjauhot. Vegaaninen leipä valmistuu käyttämällä soijajugurttia. Sekoita seos tasaiseksi ja tarkista sen lämpötila: kun se on alle 40 astetta, murustele hiiva joukkoon ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan.

Lisää lopuksi suola ja hiivaleipäjauhot, vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan. Taikina on hyvin löysää, se kuuluu asiaan! Anna taikinan nousta tunnin ajan huoneenlämmössä.

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa kaksi suorakaiteen muotoista, noin 2 litran vetoista vuokaa leivinpaperilla. Kaada taikina vuokiin, tasoita pinta kostealla lastalla.

Aseta vuoat uunin alimmalle tasolle ritilän päälle. Kypsennä leipiä 1,5  tuntia, voitele ne paistamisen ensimmäisen tunnin jälkeen vedellä, jossa on hieman siirappia mukana. Jätä leivät vielä uuniin hautumaan foliolla peitetyinä paistamisen jälkeen pariksi tunniksi. Jäähdytä leivät ennen kun ryhdyt niistä nauttimaan! Saaristolaisleivät voi säilyttää jääkaapissa, toisin kuin leivät yleensä!