Vartaassa eriväriset ainekset pääsevät loistamaan. Kesäkurpitsa tuottaa ahkerasti satoa, joka kannattaa korjata pieninä ja napakoina hedelminä. Pienikokoisten kurpitsojen siemeniä ei tarvitse poistaa, suuremmissa niistä kehittyy puisevia.

Kauppoihin on ilmestynyt tarjolle luomubroileria, jonka lyhyt elämä on tehty niin luonnolliseksi kuin suuressa laumassa on mahdollista. Hinta on kovempi kuin tehotuotetulla, mutta kokonaisen broilerin luista saa vielä maukkaan liemen keittoon, jos perkaat siitä lihaiset osat vartaisiin. Pistä linnun luut, nahat ja siivet kattilaan, lisää pari paloiteltua porkkanaa, pari sipulia, yksi laakerinlehti, pari valkosipulinkynttä, muutama persiljan oksa ja 5 valkopippuria. Anna liemen kiehua hiljaisella lämmöllä kolmisen tuntia. Siivilöi liemi, ota vielä luihin jäänyt liha talteen keittoa varten. Liemen voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten, se sopii erinomaisesti myös risoton liemeksi.

Broileri ja kasvikset saavat maustua marinadissa jääkaapissa ennen kypsentämistä, omatekoisissa marinadeissa on enemmän sävyjä kuin kaupan valmiissa liemissä.

1 luomubroileri tai luomubroilerin rintaleikkeitä

1 kesäkurpitsa

1 punainen paprika

2 sipulia

varrastikkuja

Marinadiin:

1,5 dl kasviöljyä

3 rkl Wochestershire-kastiketta

2 rkl sitruunamehua

1/2 d dl soijakastiketta

4 valkosipulinkynttä

1 tl rouhittua mustapippuria

2 tl suolaa

1 tl timjamia

2 rkl hunajaa

6 varrastikkua

Mittaa marinadin ainekset muovipussiin ja hölskyttele ne sekaisin. Jos käytät kokonaista lintua, irrota siitä rinta- ja koipilihat veitsellä tai saksilla. Paloittele lihat ja kasvikset vartaaseen sopiviksi paloiksi, pista ne marinadin kanssa pussiin. Kääntele pussia niin, että kaikki pinnat maustuvat. Anna maustua jääkaapissa tunti pari ennen kypsentämistä.

Jaa broilerit ja kasvikset tasan kuuden vartaan kesken, pistele ainekset tikkuihin. Kypsennä 225 asteisessa uunissa tai grillissä 15-20 minuuttia. Kasvisvartaisiin voi käyttää kiinteää tofua ja maustaa sen samalla marinadilla.