Omenahillo on yksi suosikkejani kakkujen ja kääretorttujen täytteenä, kaurapuuron päällä, pannarin kanssa. Sitä kannattaa keittää reilusti, jos on omenoita saatavilla. Maustamalla hilloon saa uusia sävyjä. Kotimaiset happoiset omenat ovat hilloon aivan parhaita, happamat omenat soseutuvat parhaiten.

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kirja Purkissa! Makuja arkeen, juhlaan ja lahjaksi (WSOY 2013) on oivallinen käsikirja kokeilunhaluiselle säilöjälle. Perinteisten hillojen, mehujen ja pikkelssien lisäksi kirjassa on erilaisten maustekastikeeiden, ketsupin, sinapin, maustesiirappien ja maustesekoitusten ohjeita. Lisäsin kirjan ohjeen mukaan tehtyyn hilloon vielä yhden halkaistun vaniljatangon, kanelin ja vaniljan liitto on aivan huumaava. Ostin vaniljatankoja netistä edullisesti puolen kilon hivakan, joten niitä raaskii käyttää nyt huolettomasti!

Lasipurkkien täytyy olla kuumia, kun niihin purkitetaan kuumaa hilloa, muuten purkki voi särkyä. Jos et omista vaakaa, voit mitata soseen määrän tilvuusmitalla, sitä pitäisi olla noin 8 desiä. Pienistä omenistä menee suhteessa enemmän hukkaan kuorittaessa ja siemenkotia poistettaessa. Tässä Välimäen ja Lindholmin ohje:

Omena-kanelihillo

noin 1 kg kokonaisia omenoita

tilkka vettä

400 g hillosokeria

1/4 dl vettä

2 tl kanelia

Lisäksi: puhdas noin 1 litran vetoinen lasipurkki tai useampi pienempi

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi ja laita kattilaan. Lisää tilkka vettä ja hauduta omenalohkot pehmeiksi. Nosta kattila liedeltä ja soseuta omenat tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Punnitse sose, valmista sosetta pitäisi olla noin 800 grammaa. Laita sosetakaisin kattilaan ja lisää joukkoon hillosokeri, vesi ja kaneli. Sekoita ja kiehauta seos. Anna kiehua hiljaa poreillen noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta kattila liedeltä, jäähdytä hieman ja purkita. Sulje purkki ja säilytä viileässä.

 

Hillopurkkeihin voi merkitä sisällön joko etikettiin purkin kylkeen tai kannen päälle suojaksi kietaistuun paperiin. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa vältyt etikettien irrotamiselta seuraavana vuonna. Innokaan säilöjän kannattaa panna talteen kauniit lasipurkit, joita kertyy kaupasta ostetuista säilykkeistä. Tyhjät hillopurkit maksavat melkein saman verran kuin sisällön kanssa ostetut.