Kesän kääntyminen syksyyn on aina haikeaa, mutta säilöntähommat helpottavat luopumisen tuskaa. Jos syksyn säilöminen talven varalle ei innosta, niin tunnelmaan pääsemistä voi edistää lukemalla Veikko Huovisen Hamsterit-romaanin (WSOY 1979), jota on luonnehdittu ”toiveikkaan talvimielen kirjaksi”. Siinä Hamsteri pääsee toteuttamaan kaikki haaveensa täydellisestä talveen varautumisesta veikkausvoiton saaneen pariskunnan elämän kautta. En varmaankaan koska keitä hilloja ja mehuja eläytymättä  Hamsterin maailmaan.

Kirjasta tehdyssä tv-sarjassa Pentti Siimes antoi Hamsterille mainion hahmon, joka innosti nuorta minääni säilömään kerrostalon kellarikomeron täyteen hilloja, pikkelssejä, nappirouskuja, omenoita ja perunoita.

Tutustuminen marja-aroniaan jatkuu onnistuneen mehun jälkeen. Tänään poimin ämpärillisen marjoja, joista osa hurisee kuivurissa ja osan keitin hilloksi viimeisten karviaisten ja ensimmäisten omenapudokkaiden kanssa. Niitä on hillossa kumpiakin noin 300 g.

Hillopurkit saa desinfioitua uunissa: lasipurkit pannaan kylmään uuniin ritilän päälle, uuni säädetään sataan asteeseen, purkkien annetaan olla kuumassa uunissa 10-15 minuuttia. Kannet keitetään kattilassa saman ajan. Purkitetttaessa vältetään koskemasta kansien sisäpintaa tai purkkien suuaukkoja.

Marja-aronia-karviaishillo

800 g marja-aronian marjoja

600 g karviaisia ja kuutioitua omenaa

(1 vaniljatanko halkaistuna)

2 dl vettä

700 g hillosokeria tai sokeria

(loraus rommia)

Pane siivilässä huuhdotut marjat, peratut karviaiset ja omenakuutiot kattilaan – omenoita ei tarvitse kuoria, siemenkotien poistaminen riittää. Lisää kattilaan vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä liedellä puolisen tuntia. Lisää sokeri ja keitä vielä 10-15 minuutin ajan.

Anna hillon jäähtyä kattilassa puolisen tuntia, poista vaniljatanko ja purkita hillo. Aikuisille tehtävään hilloon voit lorauttaa rommia mausteeksi, silloin hillo sopii erityisesti suklaaleivonnaisten täytteeksi. Säilytä hillo jääkaapissa tai kylmäkellarissa.