Vuosi on vierähtänyt blogistina, ruokajuttuja kuvineen on kertynyt arkistoon reilut 130 eli keskimäärin pari tarinaa viikossa. Vuosipäivän kunniaksi valmistin savukalasalaattia, jossa toteutuu oma ruokafilosofiani: selkeää ja vaivatonta ruokaa lähiseudun raaka-aineista. Herneet ovat suoraan lähikaupan pakastealtaasta, oman kasvimaan herneet ovat liian kaukana eli mökillä tähän hätään. Pari ämpärillistä omenia pitää keittää hilloksi, ruoka täytyy saada siis pöytään vaivattomasti.

Pari ahventa ruokailijaa kohti

salaattia, kirsikkatomaatteja, kurkkua, porkkanaa, sipulia

Hernepyre:

pussillinen pakasteherneitä

1 dl kermaa

ripaus suolaa

muutama lehti tuoretta basilikaa

1 tl vaaleaa balsamicoa

Perkaa pari ahventa ruokailijaa kohti ja hiero suolaa pintaan ja vatsan sisään. Asettele kalat savustuspöntön ritilälle, pistä pönttöön leppälastuja ja pari sokeripalaa. Sulje savustin, laita sähkösavustimen töpseli seinään tai pane pönttö tulen päälle. Noin 20 minuuttia on riittävä aika, kypsästä kalasta selkäevä irtoaa helposti nykäisemällä.

Kalojen savustuessa valmista lisukkeet: suikaloi porkkanat ja kurkku, puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi sipuli. Asettele kasvikset kauniisti lautasille. Hernepyreetä varten ryöppää herneitä kiehuvassa vedessä minuutti, kaada ne siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä. Pane pyreen ainekset korkeaan, kapeaan astiaan ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella.

Annostele salaattia lautasille. Kypsät kalat pääsevät oikeuksiinsa kauniilla salaattipedillä, kypsästä kalasta lähtee nahka ja selkäruoto helposti irti. Tipauta hernepyreetä salaatin lomaan, kuvassa on sen lisäksi tulisen  makeaa Paholaisen hilloa. Tarjoa nälkäisimmille lisäksi hyvää leipää.