Savukalasalaattia pikkunälkään!

Tähän aikaan vuodesta tuoreiden salaattivihannesten hankkiminen on työlästä, lähikaupan kurkut ja tomaatit näyttävät surkeilta, ruukkusalaatit kelmeiltä. Niinpä lähdin makumatkalle kultaiselle 1980-luvulle, jolloin illanistujaisissa tarjottiin majoneesilla höystettyjä salaattiannoksia, joiden pohjana olivat kypsät kasvikset ja peruna tai keitetty riisi: katkarapucocktail, tonnikalasalaatti, savusilakkasalaatti, italiansalaatti. Perusraaka-aineet olivat edullisia ja kalliimpia aineksia lisättiin vain makua antamaan. Lapset kutsuivat savusilakoita kultakaloiksi, siltähän ne näyttävätkin.

Tätä ruokaisan salaatin ohjetta voi muunnella mielensä mukaan. Tässä on käytetty tähteeksi jäänyttä savulohta, yhtä hyvin salaattiin sopivat edellä mainitut katkaravut tai mikä tahansa kypsä tai savustettu kala. Maun mukaan voi kastiketta maustaa tuoreilla yrteillä, tilli sopii tähän erinomaisesti.

Savukalasalaatti

4 keitettyä perunaa

2 keitettyä porkkanaa

1/4 keitettyä juuriselleriä

2 dl pakasteherneitä

1/2 punainen paprika

1/2 omena

1 suolakurkku

1 pieni sipuli

200 g savulohta tai muuta puhdistettua savukalaa

Majoneesi:

1 munankeltuainen

1 rkl valkoviinietikkaa tai valkoista balsamicoa

1/2 rkl sinappia

suolaa, cayannepippuria

1 dl kasviöljyä

2 rkl turkkilaista jugurttia

Majoneesi on helppo valmistaa, kunhan kaikki valmistusaineet ovat huoneenlämpöisiä. Munankeltuainen ja öljy muodostavat pysyvän emulsion, siksi majoneesin ainesosat eivät erotu toisistaan kuten tavallisessa öljy-etikkakastikkeessa.

Sekoita keltuainen, etikka ja sinappi pyöreäpohjaisessa kulhossa. Lisää koko ajan vatkaten öljyä, aluksi tipoittain, sitten ohuena nauhana. Kastike sakenee öljyn lisäämisen myötä. Jos kastike sattuisi juoksettumaan, aloita alusta: ota uusi keltuainen, lisää juoksettunutta kastiketta sen joukkoon vähitellen, jatkuvasti vatkaten. Mausta kastike suolalla ja pippurilla, halutessasi hienonnetulla tillillä tai muilla yrteillä. Kevennä kastiketta sekoittamalla siihen hieman jugurttia joukkoon. 1980-luvulla kastike tehtiin yleensä kermaviilistä: sinappia, sokeria, etikkaa ja suolaa sekaan ja kastike oli valmis.

Leikkaa perunat, porkkanat, sellerit, omenat, paprika ja suolakurkku suikaleiksi. Pilko sipuli pieneksi. Laita kaikki kasvikset kulhoon, sekoita ainekset keskenään. Lisää lopuksi kastike ja revitty savukala. Laita annosmaljoihin pohjalle pari kaunista salaatinlehteä, lusikoi salaattia päälle, koristele tuoreella kurkulla.