Lasagne on oikeaa lohturuokaa, se lämmittää niin sielua kuin kehoakin kovilla pakkasilla. Sen verran työläs se on, että samalla vaivalla kannattaa tehdä suuri annos! Pastan tekeminen itse taikinasta alkaen on yksi hitaan keittiön lempipuuhiani. Lasagne on viikonlopun ja loma-aikojen ruokia,  arkena pitkän työpäivän jälkeen ei tällä ohjeella synny nopeaa tarjottavaa nälkäisille.

Vinkki: Lasagnessa käytettävä tomaattikastike sopii minkä tahansa pastan kanssa tarjottavaksi,  lisää ennen haudutusvaihetta 2 dl soijarouhetta, 2 dl punaisia linssejä tai  400 g jauhelihaa.

Savulohilasagne

1 savustettu kirjolohi perataan ja revitään haarukkapaloiksi.

Lasagnelevyt:

4 munaa

400 g ital vehnäjauhoja

TAI: 500 g valmiita lasagnelevyjä

Mittaa jauhot laakeaan kulhoon, riko kananmunat jauhojen keskelle muodostamaasi kuoppaan. Sekoita sormenpäillä jauhoja munien sekaan. Kaada lopuksi pastataikina leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi, aikaa menee kymmenisen minuuttia. Jos taikina on niin kuivaa, että et saa sitä vaivaamalla pysymään kasassa, lisää 1-2 rkl kylmää vettä. Työnnä taikina muovipussiin ja pane jääkaappiin lepäämään kastikkeen valmistamisen ajaksi.

Kun tomaattikastike on hautumassa, kauli pasta ohuiksi levyiksi kaulimella tai pastakoneella. Pasta konetta käyttäessäsi aloita suurimmalla aukolla, taittele levy kolmeen osaan, pienennä aukkoja ja mankeloi taikina aina vain ohuemmaksi, lopulta telalla 5 tai 6. Levitä pastalevyt jauhotetulle alustalle odottamaan.

Tomaattikastike:

1 dl oliiviöljyä

2 tl harissaa tai 2 tl mustapippuria

3 tl kuivattua timjamia

6 vs kynttä

3 sipulia

2 varsisellerinvartta

2 porkkanaa

2 prk tomaattimurskaa

1 prk (Muttin) kirsikkatomaatteja liemessään

puoli ruukullista tuoretta basilikaa

2-3 tl suolaa, kalan suolaisuudesta riippuen

Kaada oliiviöljy kattilaan, lisää harissa sen joukkoon. Hienonna kaikki kasvikset ja sipulit karkeaksi rouheeksi. Kuumenna öljy ja kuullottele kasvisrouhetta siinä pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja kirsikkatomaatit liemineen. Jätä kastike hautumaan pienelle lämmölle 40 minuutin ajaksi.

 Juustokastike:

1 l täysmaitoa

50 g voita

4 rkl vehnäjauhoja

100 g pecorinoa hienona raasteena

Suolaa, mustapippuria

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä niitä hetki. Kaada 2 dl maitoa koko ajan huolella sekoittaen jauhojen joukkoon, lisää loput maidot. Anna kastikkeen kypsyä pienellä lämmöllä viitisen minuuttia. Lopuksi lisää juustoraaste, mausta suolalla ja kevyesti mustapippurilla.

Lasagnen kokoaminen:

Kokoa lasagne suureen vuokaan, n. 30 x 40 cm, jonka olet voidellut oliiviöljyllä. Leikkaa pastalevyistä sopivia paloja, joilla saat päällystettyä vuoan pohjan. Lasagnelevyjä tarvitaan neljään kerrokseen. Levitä seuraavaksi kolmannes tomaattikastikkeesta ja sen päälle kolmannes savulohesta. Toista kaksi kertaa, lopuksi levitä viimeinen kerros lasagnelevyjä ja kaada sen päälle juustokastike.

Paista 200 asteessa uunin alaosassa noin 40 minuutin ajan. Anna lasagnen levähtää muutama minuutti, niin sitä on helpompi leikata paloiksi. Nauti hyvässä seurassa!