Kiinassa buddhalaismunkit valmistivat seitania jo 600-luvulla. Sen valmistus on edullista ja naurettavan helppoa, siinä on todella paljon proteiinia ja seitania voi käyttää monella tavalla. Jos haluat hankkia proteiinin lautasellesi muualta kuin eläimistä, niin kannattaa opetella valmistamaan tätä kasvissyöjän perusruokaa. Gluteenijauhoa saa ostaa ainakin isommista marketeista ja moniata verkkokaupoista 10-13 euron kilohintaan. Kilosta gluteenijauhoa valmistat ison määrän seitania! Gluteenijauhon lisäksi taikinaan kannattaa käyttää kikhernejauhoa tai grahamjauhoa, niin taikinaa on helpompi käsitellä.

Seitantaikinaa voi maustaa monella tavalla oman maun mukaan, tässä oma perusohjeeni, joka saa perheen koirankin päivystämään hellan vieressä.

Piian perusseitan, 4-5 hengen aterialle

3 dl gluteenijauhoa

1 dl kikhernejauhoa

3 tl savupaprikajauhetta

1 tl maustepippuria

1 tl chilijauhetta

Neste:

2 dl vettä

2 rkl balsamicoetikkaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl misotahnaa

2 hienoksi raastettua valkosipulinkynttä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita nestemäiset aineet keskenään ja sekoita kuiviin aineisiin. Vaivaa taikinaa pari minuuttia kulhossa ja muotoile siitä pallo tai pötkylä. Seitanin voi keittää soijakastikkeella terästetyssä kasvisliemessä kypsäksi ja käyttää kypsän seitanin haluamallaan tavalla, aivan kuten kaupan valmiit härkikset ja vastaavat.

Tämä  seitan valmistuu isolla kannellisella paistinpannulla.Leikkaa seitan neljään osaan ja muotoile jokaisesta sen kokoinen pyöreä pihvi, että kaikki pihvit mahtuvat kerralla pannulle. Paista pihvit kauniin ruskeiksi rypsiöljyssä tai margariinissa. Kaada pannulle 2 dl vettä, pane kansi päälle ja anna pihvien kypsyä kannen alla noin 20 min.

Valmistele sillä välin kasvikset:

kuori ja suikaloi 4 porkkanaa

paloittele 2 punasipulia

suikaloi 1/2 punainen paprika

viipaloin 1/3 purjoa (mielellään vihreä osa)

100 g pakastettuja vihreitä pitkiä papuja

Pannulle: 1,5 dl teriyakikastiketta, 2 valkosipulinkynttä ja pala inkivääriä raastettuna, loraus seesamiöljyä

Nosta seitanpihvit lautaselle, siirrä porkkanat pannulle ja hauduta niitä jäljelle jääneessä nesteessä 5 minuuttia. Lisää sen jälkeen muut kasvikset paitsi pavut ja hauduta niitä kannen alla 5-10 minuuttia. Leikkaakasvisten kypsyessä pihvit suikaleiksi.

Lisää pavut ja seitansuikaleet pannulle. Kaada päälle  teriyakikastike, valkosipuli, inkivääri ja öljy. Kuumenna kaikki ainekset kunnolla.

Tarjoa kypsän pitkäjyväisen kauran kanssa – mainio vaihtoehto riisille!