Tämän päivän sienisaalis tuli poimittua lähes vahingossa, kun matkasimme Oulusta Iin edustalla olevalle Röyttän saarelle. Metsähallitus on uusinut venesataman ison laiturin, vihkijäisjuhlallisuuksien lomassa ehdin piipahtaa metsässä ja silmäillä maastoa sataman lähellä. Ruskotatteja, haperoita ja kehnäsieniä päätyi Röyttästä tähän kastikkeeseen, rouskut ryöppäsin ja pakastin myöhempää käyttöä varten. Paluumatkalla pysähdyimme vielä keräämään metsän reunasta pari apajallista täysin toukattomia herkkutatteja ja voitatteja, jotka ovat nyt kuivurissa.
Sieniruoka ei tarvitse voita ja kermaa ollakseen herkullista! Tämä kastike on vegaaninen ja luontaisesti gluteeniton. Se maistuu pastan ja keitettyjen perunoiden kanssa, voi sitä käyttää pizzan täytteenäkin. Chilitahnan määrällä voi säädellä kastikkeen tulisuutta.
Sienestäjän bolognesekastike, iso annos
6 dl pannulla kokoon paistettuja sieniä: tatteja, haperoita, kehnäsieniä
1 dl oliivi- tai camelinaöljyä
1-3 tl chilitahnaa
1/2 valkosipulin kynnet
3 sipulia
3 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
4 dl tummaa soijarouhetta
3 prk tomaattimurskaa
4 tl suolaa tai 2 kasvisliemikuutiota
1 tomaatti
5 dl vettä
Pieni nippu tuoretta basilikaa
4 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
Kuori ja silppua sipulit, valkosipulinkynnet, porkkanat ja kesäkurpitsat. Kuumenna öljy ja chilitahna kattilassa ja lisää kasvissilppu, kuullottele muutama minuutti hyvällä lämmöllä. Lisää mukaan sienet ja jatka kuullottamista. Lisää soijarouhe ja sekoittele, jotta rouhe imee itseensä aromeja. Lisää timjami, laakerinlehti, suola, silputtu basilika, tomaattimurska ja vesi, sekoita ja anna porista pienellä lämmöllä kannen alla 20 minuuttia. Lisää hienonnettu tuore tomaatti ja anna kiehua vielä pari minuuttia. Jos kastike on kovin paksua, lisää hiukan vettä – se saa olla sakeaa, niin kuin bolognesen kuuluu olla.