Uusien ravintosuositusten mukaan meidän pitäisi syödä enemmän kalaa, suosia rasvoista öljyjä ja käyttää kokojyväviljaa. Tässä herkussa ovat nämä kaikki kohdallaan, sen lisäksi täydellinen makumaailma ja helppo toteutus. Kalaksi käy mikä tahansa kutakuinkin ruodottomaksi ja nahattomaksi perattu kala, myös silakkafileet. Tällä satsilla syöttää kuusi nälkäistä.

Sitruunainen kalaspagetti
500 g täysjyväspagettia
Kastike:
500 g pieniä mustekaloja tai mustekalarenkaita
500 g nahatonta haukifilettä tai vastaava määrä muuta kalaa
1 dl oliiviöljyä
1-2 chilipalkoa
6 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
2 varsisellerin vartta
2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1/4 sitruunaöljyä
Nippu lehtipersiljaa
Muutama timjamin oksa
Suolaa, jauhettua mustapippuria

Paloittele kalat haarukkapaloiksi, ei turhan pieniksi. Kuori ja silppua sipulit, viipaloi varsiselleri. Kuori valkosipulinkynnet ja silppua ne hyvin hienoksi.

Kuumenna öljy suuressa kattilassa, kypsä spagetti sekoitetaan siinä kastikkeen joukkoon.
Lisää silputtu chili, sipulit, varsiselleri ja puolet valkosipulista öljyyn, kuullota hetki. Lisää kalat ja kypsennä ne öljyssä. Lisää timjami, toisen sitruunan raastettu kuori ja molempien sitruunoiden mehu, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kypsyä noin 10 minuutin ajan. Pane pastakattila kiehumaan kastikkeen kypsyessä: riittävän suureen kattilaan vettä ja 1 rkl suolaa, kypsennä spagetti al dente eli ei liian kypsiksi.

Valmista maustehöystö sekoittamalla loput valkosipulit, silputtu persilja, toisen sitruunan kuoriraaste ja sitruunaöljy ja 1/2 tl suolaa.

Kaada kypsä spagetti lävikköön ja valuta siitä vesi pois. Kaada spagetti kastikkeeseen, lisää maustehöystö ja sekoita. Tarjoa välittömästi raikkaan salaatin kera. Tuore valkosipuli, sitruuna ja persilja ovat loistava yhdistelmä kalaruoissa!