Suurin odotuksin lähdin Kööpenhaminaan työmatkalle ja tunsin jo huulillani tanskalaisten smørrebrødien herkulliset aromit. Vaan jotain oli tapahtunut lounaskuppiloissa, ei löytynyt yhtäkään perinteisiä tanskalaisia voileipiä tarjoavaa paikkaa kävelyreitillä keskustassa.
Vahinko piti ottaa takaisin heti kotiin palattua – onneksi runsaiden ateriaa vastaavien voileipien kokoaminen on helppoa. Vain mielikuvitus on rajana leivän päällysten valinnassa.
Rakensin leivät vihreälle salaattipedille, niin yksi suuri voileipä riitti vallan hyvin päivälliseksi. Työpäivän jälkeen käytin kaupan valmiita salaatteja, kaikkea ei ole pakko tehdä itse alusta alkaen. Puoliso sai nauttia tanskalaista tuliaisolutta leivän kyytipoikana.
Kuvan leipä on rakennettu seuraavista raaka-aineista:
grahamleipää, voita tai margariinia
2 isoa kiinankaalin lehteä suikaloituna
tomaattia, kurkkua, sitruunaa
coleslaw-salaattia
punajuurisalaattia
keitettyä kananmunaa
matjes-silliä
kalapyörylöitä
Vegaanin smørrebrødin päälle sopii esimerkiksi:
hummusta
falafelpyöryköitä
vegaanista sienisalaattia
viipaloitua tofua
avokadoa
keitettyjä kasviksia viipaloituina ja marinoituina esim savuisella bbq-kastikkeella
tuoreita kasviksia