Suurin odotuksin lähdin Kööpenhaminaan työmatkalle ja tunsin jo huulillani tanskalaisten smørrebrødien herkulliset aromit. Vaan jotain oli tapahtunut lounaskuppiloissa, ei löytynyt yhtäkään perinteisiä tanskalaisia voileipiä tarjoavaa paikkaa kävelyreitillä keskustassa.

Vahinko piti ottaa takaisin heti kotiin palattua – onneksi runsaiden ateriaa vastaavien voileipien kokoaminen on helppoa. Vain mielikuvitus on rajana leivän päällysten valinnassa.

Rakensin leivät vihreälle salaattipedille, niin yksi suuri voileipä riitti vallan hyvin päivälliseksi. Työpäivän jälkeen käytin kaupan valmiita salaatteja, kaikkea ei ole pakko tehdä itse alusta alkaen.  Puoliso sai nauttia tanskalaista tuliaisolutta leivän kyytipoikana.

Kuvan leipä on rakennettu seuraavista raaka-aineista:

grahamleipää, voita tai margariinia

2 isoa kiinankaalin lehteä suikaloituna

tomaattia, kurkkua, sitruunaa

coleslaw-salaattia

punajuurisalaattia

keitettyä kananmunaa

matjes-silliä

kalapyörylöitä

Vegaanin smørrebrødin päälle sopii esimerkiksi:

hummusta

falafelpyöryköitä

vegaanista sienisalaattia

viipaloitua tofua

avokadoa

keitettyjä kasviksia viipaloituina ja marinoituina esim savuisella bbq-kastikkeella

tuoreita kasviksia