Jo kauan ennen nyhtistä ja härkistä on markkinoilla ollut teksturoidusta soijasta valmistettua soijarouhetta  ja -suikaleita. Ne säilyvät huoneenlämmössä ja ovat edullista, gluteenitonta valkuaisainepitoista vegaanin perusruokaa, joilla voi hyvin korvata lihan sekaruokakeittiössä. Soijarouheen käyttö on nopeaa ja näppärää, mutta isommat soijapalat vaativat hieman vaivaa noustakseen herkkujen laatuluokkaan.

250 gramman pussillisesta soijasuikaleita valmistuu kaksi neljän hengen ruokaa tarjottavaksi pastan,  riisin tai perunoiden kanssa – tai polentan, kuten tomaattinen soijasuikalepata tänään nautittiin. Kuivatuotteena soijatuotteet ovat oivallisia imemään itseensä makuaineita, molempiin ruokiin sopii sama esivalmistelu:

250 g soijasuikaleita

kourallinen kuivattuja tatteja

1/2 dl savunmakuista BBQ-kastiketta

1/2 dl soijakastiketta

1/2 dl kasviöljyä

1 chili pilkottuna

3 valkosipulinkynttä raastettuna

5-6 dl vettä

Pane soijasuikaleet ja sienet vähintään parin litran kattilaan. Lisää niiden joukkoon vettä lukuun ottamatta kaikki aineet ja sekoita. Pane kattila liedelle ja kuumenna. Lisää vettä vähitellen, nesteen pitäisi imeytyä suikaleisiin eikä jäädä kattilan pohjalle. Anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla 20 minuutin ajan.

Soijasuikaleita tomaattikastiikkeessa polentan kanssa

1/2 edellä valmistuneista soijasuikaleista

2 sipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 prk kirsikkatomaatteja tai tomaattimurskaa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuina

nippu tuoretta basilikaa silputtuna

2 tuoretta tomaattia

ripaus suolaa ja rouhaisu mustapippuria myllystä, loraus oliiviöljyä

Leikkaa sipulit neljään osaan ja viipaloi ne. Lorauta öljy kuumalle pannulle, kuullota siinä hetki sipuleita ja lisää tomaattipurkillinen ja soijasuikaleet. Kääntele seosta pannulla, anna hautua kannen alla 20 minuuttia.

Valmista sillä välin tuomaattisalsa: kuutioi tomaatit, sekoita niiden joukkoon valkosipuli ja basilika. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.

Kuumenna polentaa varten kiehuvaksi 4 dl vettä, mausta se ripauksella suolaa. Lisää 100 g nopeasti kypsyvää polentaa, kypsennä pari minuuttia ja jätä kannen olle odottamaan.

Jaa polenta neljälle lautaselle ja lusikoi soijasuikalepata polentan päälle. Jaa lopuksi tomaattisalsa annosten päälle.

Vas. suikasuikaleita hapanimeläkastikkeessa, oik. tomaattikastikkeessa

Soijasuikaleita hapanimeläkastikkeessa

1/2 edellä välmistetusta soijasuikaleannoksesta

1 dl ketsuppia

3 rkl viinietikkaa

1 rkl sokeria

2 dl vettä

1 rkl maissitärkkelystä

hienonnettua inkivääriä, valkosipulia ja chilikastiketta maun mukaan

Pane kaikki aineet kattilaan, kuumenna jatkuvasti sekoittaen. Lisää soijasuikaleet ja kypsennä suikaleita kastikkeessa kymmenisen Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää vettä tai appelsiinimehua. Tarjoa keitetyn riisin kanssa!