Perunalumi sopii stroganovin seuraksi, kastike ei jää lautaselle.

Pidemmän haudutusajan ruuat sopivat hyvin viikonloppuun, kun on aikaa laittaa pata porisemaan muiden hommien ohella. Lihan tarjonta painottuu nykyisin paisteihin ja fileisiin, niistä saa nopeasti valmista pöytään. Muut ruhon osat ovat jääneet lähes unholaan, niitä on välillä vaikeaa löytää lihatiskistä. Edullisemmat, pitkän kysennyksen vaativat lihat eivät kuitenkaan ole yhtään sen vaikeampia raaka-aineita kuin kalliimmat paistit ja fileet. Pitkä kypsennysaika ei tarkoita sitä, että kokin pitäisi seistä koko ajan hellan äärellä.

Naudan lihan mureus riippuu siitä, kuinka aktiivisesti eläin on kyseisiä lihaksiaan liikutellut. Selkäfileet eivät joudu suurelle rasitukselle, siksi ne ovat luonnostaan mureita, siksi niistä saa pihvit nopeasti paistamalla. Aktiivikäytössä olleita lihaksi täytyy kypsentää pidempään, jotta liha mureutuu. Lopputulos on kuitenkin palkitsee tekijäänsä, ajan kanssa kypsennettäessä ruokaan kehittyy paljon makuja ja aromeita.

Viikonlopuksi tein ison satsin stroganovia naudan lavasta. Samalla vaivalla kattilassa tai uunissa hautuu isompikin erä, loput voi laittaa pakkaseen odottamaan tulevia kiiretilanteita. Laskin valmiiksi pienemmänkin valmistuserän ainesosat. Jos et löydä lapaa, voit toki käyttää paistiakin. Kauppiaalle kannattaa esittää toiveita valikoiman laajentamiseksi!

Stroganov (suluissa pienempi annos)

1200 (400) g naudan lapaa suikaleina

3  (1) sipulia, 3 (1) valkosipulinkynsi

3 rkl (1) öljyä ja voita kumpaakin

6 rkl (2 rkl) vehnäjauhoja

6 (2) dl vettä

3 (1) rkl tomaattipyreetä

1 rkl (2 tl) suolaa, 1 (1/3) tl mustapippuria

2 (2/3) dl kermaa, 3 (1) tl sinappia

3 (1) laakerinlehteä

1,5 (0,5) dl suolakurkkuja suikaleina

Ruskista lihasuikaleet voin ja öljyn sekoituksessa, tarvittaessa useammassa erässä. Ripottele jauhot suikaleiden päälle ja kypsennä tovi! Lisää mukaan silputut sipulit ja valkosipulit. Kaada päälle vesi, sekoittele niin, että jauhot suurustavat liemen tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää tomaattipyree, suola, pippuri ja laakerinlehdet. Maistele kastiketta välillä, jos laakerinlehden maku alkaa tuntua voimakkaana, poimi lehdet pois.

Anna hautua pari tuntia mieholla lämmöllä kannen alla liedellä tai padassa uunissa 150 asteen lämmössä.Sekoita välillä ja varmista, ettei kastike pala pohjaan kiinni.

Kun lihat ovat kypsyneet mureiksi, lisää sinappi, kerma ja maustekurkut. Kuumenna vielä kiehuvaksi, sitten ruoka on valmis tarjoiltavaksi.

Lisäkkeeksi voit tarjota perunalunta. Keitä jauhoisia perunoita suolalla maustetussa vedessä 2-3 kappaletta ruokailijaa kohti, esimerkiksi Rosamunda sopii hyvin perunalumeen. Kuori perunat kuumina ja puserra perunapusertimella lumeksi. Jos et omista puserrinta, voit painaa perunat lumeksi siivilän läpi. Kauneimman lopputuloksen saat, jos puserrat keon perunalunta suoraan jokaisen lautaselle. Sitten vaan stroganovia reilusti perunan päälle, maukas kastike imeytyy ihanasti perunaan. Tarjoa lisukkeena vihersalaattia tai perinteiseen tapaan suolakurkkua ja etikkapunajuurta.