Tuoreita, tuoksuvia sämpylöitä aamiaispöytään!

Voiko olla ihanampaa kuin herätä sunnuntaiaamuna tuoreen leivän tuoksuun! Pienillä esivalmisteluilla saat pyhäaamun sämpylät pöytään ilahduttamaan niin itseäsi kuin rakkaimpiasikin.

Edellisenä iltana laitoin esitaikinan tekeytymään: 5 dl kylmää vettä, 20 g hiivaa ja 5 dl vehnäjauhoja sekoitetaan löysäksi taikinaksi, joka saa jäädä yöksi huoneenlämpöön nousemaan kelmulla peitetyssä kulhossa.

Aamulla tehdään taikina valmiiksi. Raasta kaksi kuorittua porkkanaa hienoksi raasteeksi, silppua kourallinen basilikaa huolimattomasti. Kuullota niitä 1/2 desissä kasviöljyä parin minuutin ajan, lisää lopuksi mukaan 1 rkl juoksevaa hunajaa. Lisää kattilan sisältö hieman jäähtyneenä esitaikinaan yhdessä jauhojen kanssa. Jauholaadusta riippuen taikinaan tarvitaan 1 dl spelttijauhoja ja 5-6 dl vehnäjauhoja sekä 1 rkl suolaa. Taikinan pitää olla kimmoisaa, mutta ei liian tiukkaa.

Koska hiivan toiminta on jo yöllä käynnistynyt, voit kumota valmiin taikinan kevyesti jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa taikinaa pöydällä muutama minuutti, sen jälkeen pyörittele se pitkäksi, leipurinaisen kyynärvarren paksuiseksi pötköksi. Jauhota taikinatanko reilusti, sen jälkeen leikkaa se viipaleiksi, saat annoksesta 16 muhkeaa sämpylää. Laita sämpylät kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspinta ylöspäin, muotoile ne pyöreiksi.

Anna sämpylöiden nousta liinan alla 40-50 minuuttia, kunnes ne ovat noin kaksinkertaistaneet kokonsa. Paista ne uunissa, ensimmäiset 5 minuuttia 250 asteessa, voit suihkauttaa vettä uuniin kuoren rapeuttamiseksi, sen jälkeen laske lämpö 230 asteeseen, yhteensä noin 12 minuuttia. Toisen pellilisen kanssa toimi samoin, odota välillä uunin lämpenemistä 250 asteeseen. Kokeile erilaisia paistoaikoja, niin löydät itsellesi mieluisen kypsyysasteen. Leivän kuoren aromi muuttuu paistoajan myötä, niin kutsuttu ranskalainen paisto on aika tumma ja armomaattinen.

Muutama sana jauhoista

Jauhojen laadulla on suuri merkitys etenkin hiivataikinasta leivottaessa. Aina kun on mahdollista ulkomailla reissatessa, leivon leipää tai pullaa paikallisista jauhoista. Raahaan jauhopusseja myös kotiin tuomisina. Lopputulos on pitkälti jauhojen proteiinin eli gluteenin muodostamasta sitkosta kiinni. Katso jauhoja ostaessasi niiden proteiinipitoisuus, valitse mahdollisimman proteiinipitoisia jauhoja!

Ruotsalainen leipurimestari Jan Hedh hehkuttaa kanadalaisten Manitoba Cream -jauhojen puolesta. Onnistuin saamaan  ylistettyjä jauhoja käsiini ja yhdyn täysin hehkutuksiin. Manitoba Creamissa on 15 g proteiinia 100 grammassa jauhoja, kun tavallisessa vehnäjauhossa niitä on 10-13 g. Jauhojen proteiini on lisäksi erityisen kestävää, lopputuloksena on upeasti nousevia ja maukkaita leipiä. Manitoba Creamia myy turkulainen Roberts Oy, myyntierä on 30 kg. Ensimmäinen säkillinen on jo kohta huvennut, niin ihanaa on näistä leipoa!

Jos haluat päästä leivän leipomisen saloihin sisälle, osta tai lainaa kirjastosta jokin hyvä aihetta käsittelevä kirja, mieluiten kokeneen leipurin kirjoittama, tässä omia suosikkejani: Jan Hedh, Mestarileipurin leipäkirja; Richard Bertinet, Leipää monella tavalla; Dan Lepard & Richard Whittington, Baking with passion. Liian hyväksu leipuriksi ei voi koskaan tulla!