Lohipalasta syntyy tarjottimellinen sushia!

Kevään varma merkki on erilaisten laihdutusoppaiden ilmestyminen. Sushi-slim – kevennä japanilaisella ruokavaliolla (Makiko Sano, valokuvat Lisa Linder, suomennos Jenna Yli-Knuuttila, Tammi 2014) ei perustu mihinkään vippaskonsteihin vaan perinteiseen japanilaiseen ruokavalioon. Muistan itse ensimmäiseltä Japanin matkalta sen tunteen, että mikään ruoka ei tuottanut ähkyä tai liiallista kylläisyyden tunnetta. Vähäenergisyys perustuu rasvattomuuteen, tempuraa lukuunottamatta ei japanilaisessa ruuassa juurikaan käytetä rasvaa. Japanilaisten suurkaupunkien katukuvassaei näy ylipainoisia ihmisiä, nuorta ikäluokkaa ja turisteja lukuunottamatta. Hampurilaiskulttuuri on japanilaisen nuorisonkin suosiossa, suosio näkyy vyötäröillä.

Sushi slim-opuksen lähtökohtana on hyveellinen nautinto: japanilainen ruoka on terveellistä, herkullista ja hyvää tekevää, ja se auttaa laihtumaan. Tekijä lupaa opastaa, kuinka japanilaiset sushit, keitot, salaatit ja bentoo-rasiat ovat täydellistä pikaruokaa kiireiselle ja yksin kertaisia valmistaa. Tämän voin allekirjoittaa, japanilainen ruoka on suotta mutkikkaan maineessa. Valmiista misotahnasta tehty keitto syntyy käden käänteessä, sattumiksi siihen voi lisätä tofua, kevätsipulia tai ohuita kasvissuikaleita.

Jos länsimainen käsitys laihdutusruuasta on ankea, niin Makiko Sano korostaa ruuan aistillisia kokemuksia. ”Syömme ensin silmillämme: ruoka näyttää kauniilta. Seuraavaksi tulevat tuntoaisti, tuntuma ja koostumus ja viimeksi hienostunut maku.”

Pohjoismaiset kuvittelevat keksineensa holhoavan viranomaisasenteen ihmisten terveyteen,  mutta osataan Japanissakin: kirjan mukaan Japanin lainsäädäntöön kirjatuissa terveyssuosituksissa on jopa määritelty, että yli 40-vuotiaan naisen vyötärönympärys saa olla enintään 90 senttiä.

Sushi slim on paljon enemmäån kuin perinteinen laihdutusopas. Itse asiassa se on hyvä johdatus japanilaiseen ruokakulttuuriin, jossa on vuosisatojen ajan nautittu meille nyt superfoodeina kaupattuja aineita, vihreästä teestä lähtien. On kirjassa tarkkaan lasketut laihduttavat ateriasuunnitelmatkin, jotka perustuvat kirjan ruokaohjeisiin. Kalorimäärät on laskettu joka ohjeessa. Kirja esittelee japanilaisen keittiön perusraaka-aineet ja näyttää oikeat tavat leikata kasviksia tai kalaa sushia varten.

Hauska luku on Sushibileet, jossa opastetaan järjestämään rennot sushi-kekkerit ystäville. Raaka-aineet pöytään ja jokainen saa koota gunkaninsa ja temakinsa itse. Kuvat ovat kauniita, koko kirja henkii japanilaista mutkattoman kaunista estetiikkaa.

Omia eväitä syöville on vinkkejä bentoo-eväsrasioiden kokoamisesta. Bentoo on etenkin kiireisille salariimaneille ja ofisuleideille asemilla ja ruokakaupoissa myytävä rasia, jossa on monipuolinen ja kaunis lounas mukaan otettavaksi. Ei kuulosta hullummalta 500 kalorin lounaalta: sweet chili -jättikatkaravut, japanilainen munakas edamame-papujen tai herneiden kera, parsaa sienten ja seesamiöljyn kera, tummaa riisiä.

Sushin perusta on oikein tehty riisi. Tässä kirjan ohje siihen, olen itse korvannut sushiriisin tavallisella puuroriisillä, lopputulos on aivan kelvollinen. Japanilaiselle on tärkeää riisin tuoreus, sitä ei kannata säilyttää vuosikausia kaapin perällä.

Täydellisen sushiriirin valmistaminen

6 dl lyhytjyväistä sushiriisiä

1,2 dl sushietikkaa tai 1 dl riisiviinietikkaa ja 2 tl suolaa sekä 4 rkl sokeria

Tarvitset suuren, laakean vadin, uunivuoan tai ison tarjoiluvadin.

Riisin keittäminen

Käytä isoa kattilaa, jossa on tiivis kansi. Huuhtele riisi huolellisesti ja valuta sitä siivilässä vähintään 30 minuuttia.

Mittaa kattilaan 6 1/2 dl vettä. Lisää riisi. Pane kattila liedelle keskilämmölle, laita kansi päälle ja odota 10-13 minuuttia, kunnes vesi alkaa kiehua (älä avaa kantta, vaan kuuntele kuplimista).

Kun vesi kiehuu, alenna lämpö pienimmälle teholle 30 sekunniksi ja sammuta liesi. Jätä kattila liedelle 15 minuutiksi.

Sushiriisin maustaminen

Voit ostaa valmista sushietikkaa tai tehdä sitä itse. Mausta riisiviinietikkaetikka lisäämällä siihen 2 tl suolaa ja 4 rkl sokeria tai käytä valmista sushietikkaa. Liuota ainekset kuumentamalla seosta ja anna jäähtyä ennen käyttöä.

Laita kuuma riisi kulhoon, pirskota päälle sushietikka melko tasaisesti ja sekoita varoen mutta huolellisesti leveällä puu- tai muovilusikalla tai lastalla.

Jäähdytä riisiä ja kääntele sitä varoen, jotta etikka imeytyy jokaiseen riisinjyvään. Anna riisin jäähtyä 10-15 minuuttia huoneenlämpöiseksi, ei liian kylmäksi. Voit nyt tehdä sushia.

Sushiriisistä voi pyöritellä soiketa palloja, joiden päälle lisätään pala kalaa tai muuta merenelävää, tai kierittää riisistä ja muista raaka-aineista rullia, jotka leikataan viipaleiksi. Pöydässä sushit dipataan soijakastikkeeseen, jota voi terästää wasabi-tahnalla.