Nyt on vanhanaikaista kuihduttaa itsensä luuviuluksi näykkimällä heiniä ja purkkiananasta. Vuoden 2014 voi käynnistää syömällä itsensä kiinteäksi. Hyvinvointikonsultti Hanna Skyttä on julkaissut kirjan, jossa hän opastaa syömään täysipainoista ruokaa, jolla lihakset kasvavat ja rasva palaa. Näin ainakin luvataan hänen kirjassaan Fuel food.Syö kroppasi kiinteäksi (Tammi 2013). Kirjassa on paljon perustietoa ravitsemuksesta ja treenaamisesta sekä kirjan oppien mukaan laadittuja ruokaohjeita.

Skyttä kertoo ohjeiden  syntyneen alkujaan hänen omista tarpeistaan löytää haluamiaan leivonnaisia kaupoista sen jälkeen, kun hänellä oltiin todettu keliakia. Niinpä hän päätti kehittää niitä itse. Ohjeet ovatkin ehkä erityisen hyviä keliaakikoille, kotimaisia viljoja käyttävälle niiden raaka-aineet saattavat tuntua erikoisilta ja kalliilta. Ison perheen syöttäminen näillä ohjeilla nostaisi kyllä ruokalaskua huomattavasti. Tässä kokeiltavaksi kirjan lettuohje, jonka raaka-aineet ovat tavallisimmasta päästä. Leut voinee paistaa myös voilla tai muulla öljyllä. Skytän mukaan neitsytkookosöljy koostuu keskipitkistä rasvahapoista, joita elimistö pystyy hyödyntämään helposti suoraan energiaksi. Tätä tietoa en valitettavasti saanut tarkistettua mistään, itse luotan enemmän tyydyttymättömiin, juokseviin kasvirasvoihin.

Nopeat mantelijauholetut, 2 annosta

annoksessa 455 kcal, 35 g proteiinia, 13 g hiilihydraatteja, 30 g rasvaa

2,5 dl mantelijauhoja

2 munaa

2 rkl öljyä

1 rkl hunajaa tai maun mukaan steviaa tai erytriolia

kaneliaripaus suolaa

Lisäksi: neitsytkookosöljyä

Laita kaikki lettutaikinan ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voit sekoittaa taikinan myös sauvasekoittajalla. Kuumenna pieni määrä kookosöljyä pannulla ja lusikoi taikinaa pannulle letuiksi. Alenna lämpöä ja paista kummaltakin puolelta 30 sekuntia. Vältä ylikypsentämistä, sillä letuista tulee muuten kuivia. Nauti haluamiesi lisukkeiden kera, oheisessa kirjan kuvassa tuoreiden marjojen kera.

Tarkoitukseni oli kokeilla itsekin kirjan ohjeita ja valmistaa proteiinipannareita, mutta se kirjan ohje olisi vaatinut heraproteiinijauhetta, kookoajauhoa, toffee-steviatippoja, raakakaakaonibsejä, erytritolia ja psylliumjauhetta, niin luovutin ja tein pannarin oman reseptin mukaan. Hankin siihen sentään heraproteiinijauhetta. 600 gramman pussi maksoi 17 euroa! Samasta jauheesta syntyi myös Proteiinimousse kirjan ohjeella. Jauheen vuoksi sen maku oli hieman teollinen, mutta kyllä se maistui ihan hyvältä lämpimän pannarin kanssa. Hieman lorautin sen höysteeksi syksyllä tehtyä kotoista mansikkahilloa.

Proteiinipannaria ja proteiinimoussea, kuntoilijan oivallinen iltapala

Piian proteiinipannari, 10 annosta

Annoksessa 143 kcal, 12 g proteiinia, 17 g hiilihydraatteja, 3 g rasvaa

1 litra luomukevytmaitoa

50 g vaniljanmakuista heraproteiinijauhetta

3 luomumunaa

5 dl (300 g) vehnäjauhoja

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Vuoraa leivinpaperilla syvä uunipelti. Kaada taikina paparilla vuoratulle pellille, paista 225 asteessa uunin keskiosassa 20-25 minuutin ajan, kunnen pannari on kauniin ruskeaa ja muhkean kupruilevaa.

Proteiinimousse, 4 annosta

annoksessa 66 kcal, 10 g proteiinia, 4 g hiilihydraatteja, 8,8 g rasvaa

150 g jäisiä mansikoita tai muita marjoja

0,5 dl vettä tai maitoa

8 rkl (48 g) vaniljan makuista heraproteiinijauhetta

Laita mansikat ja neste tehosekoittimeen tai soseuta ne sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Pyri pitämään nesteen määrä mahdollisimman vähäisenä, sillä muuten moussesta tulee litkua. Voi olla että joudut kaapimaan tehosekoittimen kulhoa välillä tai käyttämään sekoitussauvaa, jotta saat soseen pyörimään ja sekoittumaan.

Kaada jäinen sose kulhoon. Kääntele herajauhe soseen sekaan lusikalla.

Ota sähkövatkain apuun ja ala vatkaamaan kohmeista sosetta täydellä teholla niin kauan, kunnes se alkaa vaahdottua. Jos haluat siitä todella kiinteää, lisää hieman ksantaanijauhetta. Varo laittamasta liikaa ksantaania, sillä muuten mousse muuttuu liisterimäiseksi. Lisäämällä enemmän heraa saat myös kiinteämpää vaahtoa.

Nauti mousse suoraan kulhosta tai marjojen tai pannarien kanssa sivistyneemmin tarjoiluastioista.