Vaakasuoraan räntäsateeseen tai kaamoksen synkkyyteen on hyvä vastalääke taikinaterapia. Sämpylätaikinan tekeminen ei vaadi suuria ponnistuksia eikä kummoisia aineita. Tuoreen leivän tuoksu ja lämpimäiset korvaavat vaivan moninkertaisesti. Samasta perustaikinasta voi tehdä muutakin kuin pyöreitä sämpylöitä. Pyöräytin osan taikinasta briossin muotoon. Lapset rakastavat esittävää leivontataidetta, mutta kyllä se tuo hymyn huulille aikuisellakin. Tämä satsi mahtuu yhdelle pellille, siitä tulee 12 reilun kokoista sämpylää.

Grahamsämpylät

0,5 l kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

1 munanvalkuainen

0,5 rkl suolaa

3 dl grahamjauhoja

noin 7 dl vehnäjauhoja

voiteluun 1 munankeltuainen

Liuota hiiva veteen suuressa kulhossa, vatkaa sekaan valkuainen ja suola. Sekoita grahamjauhot nesteeseen, sen jälkeen puolet vehnäjauhoista voimakkaasti sekoittaen joko käsin tai yleiskoneen taikinakoukulla. Lisää loput jauhot parissa erässä. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoilta. Sämpylätaikina saa olla varsin pehmeää, älä lisää jauhoja liikaa. Anna taikinan nousta liinan alla kaksinkertaiseksi, kaada se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä kerran.

Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 osaa. Briossin muotoisia sämpylöitä varten muotoile yhdestä osasta iso ja pieni pallo: pane iso pallo voideltuun briossivuokaan ja aseta pieni pallo päälle, voitele vatkatulla munankeltuaisella. Tavalliset sämpylät pyöritellään pyöreiksi tai soikeiksi sämpylöiksi. Aseta kaikki sämpylät liinan alle nousemaan noin 20 minuutin ajaksi. Pane uuni nostattamisen aikana lämpenemään 250 asteeseen, laske lämpö paistolämpötila 5 ensimmäisen minuutin jälkeen 230 asteeseen, paista vielä 10 minuuttia. Liian vaaleaan paistopintaan ei kehity aromiaineita, anna pinnan ruskistua kauniisti.