Kylmäsavulohta, kalapullia, punajuurisalaattia, kananmunaa, kesäkurpitsaa…

Kesälounaan pelastus tulee Tanskasta. Tanskalaiset ruokaisat voileivät eli smørrebrødit ovat kokonainen ateria. Arkisesta voileivästä ne erottaa siitä, että niitä ei yksinkertaisesti pysty syömään ilman veistä ja haarukkaa. Jos pystyy, niin täytteitä on liian niukasti! Kylmät uudet perunat sillin ja keitetyn kananmunan kanssa syntyvät kesäaterian tähteistä ja maistuvat saunan jälkeen taivaallisilta.

Kalaisat leivät kolmelle!

Patonkiviipaleista voi askarrella pikku-smörrejä, korkean täytekeon saa pysymään leivän päällä puutikulla. Pieniä leipiä voi pistellä monta peräjälkeen, siksi jokaisen päälle ei ole tarpeen koota kaikkia lisukkeita. Runsas keko hyvää graavikalaa, juustoa tai mehevää salaattia riittää mainiosti.

Parhaimmat smörret ovat värien ja makujen ilotulitulitusta, makuyhdistelmiä on loputon määrä ja vain mielikuvitus on rajana. Edullistakin aineksista saa loihdittua makuhermoja ja silmiä helliviä luomuksia.

Smörre on helppo vierastarjottava, on helppo ottaa huomioon erikoisruokavaliot ja erilaiset inhokit. Smörrevati korvaa näyttävyydellään perinteisen voileipäkakun!

Koska kosteita päällyksiä on runsaasti, kannattaa leivät koota  juuri ennen ruokailua, ettei leipäviipale kaiken alla vety ja vihannekset näivety. Kaupan leipävalikoimassa ei ole niin suuria viipaleita kuin Tanskan maalla käytetään. Itse leipomalla saa niin suuria viipaleita kuin haluaa.

Kalaisa smørre yhdelle

Mahdollisimman suuri leipäviipale

Leivän voiteluun sitruunamajoneesia

Pari salaatinlehteä

Pari pitkää viipaletta kesäkurpitsaa tai kurkkua

3 rkl punajuuripiparjuurisalaattia

1 keitetty muna

Pari sitruunalohkoa, kokoamiseen pari cocktailtikkua

Kalapullia 3-4

Kylmäsavulohta 3-4 viipaletta

Tilliä

Voitele leipäviipale majoneesilla, asettele sen päälle salaatinlehdet. Sommittele muut täytteet leivän päälle, kesäkurpitsaviipaleet saat pysymään rullina kiinnittämällä ne tikulla leipään.

Päärynää, juustoja, retiisiä, kurkkua…

Juustoinen smørre yhdelle

Pari leipäviipaletta

Tuorejuustoa

Emmentaljuustoa

Goudajuustoa

Kurkkua

Puolikas päärynä

Salaattia

retiisi ja cocktailtikkuja

Voitele leivät tuorejuustolla, pane viipaleiden väliin goudajuustoviipaleita. Asettele leivät päällekkäin tuorejuustolla voidellut puolet ylöspäin. Asettele ylemmän viipaleen päälle salaatinlehdet ja kurkkuviipaleita. Rullaa emmentalviipaleita rulliksi, leikkaa retiisi kukaksi. Aseta päärynän neljännekset leivän reunoille, kiilaa juustorullat niiden väliin. Kiinnitä retiisi tikulla leipään.