Fou de Patisserie (Hulluna sokerileivontaan)-lehden kesänumero esittelee houkuttelevan leivontakirjan kaikille pariisilaisherkkujen ystäville. Pierre Hermé et moi (Pierre Hermé ja minä) on syntynyt sokerileipuri Hermén ja kuvittaja Soledad Bravin yhteistyönä. Tilasin kirjan Hermén nettikaupasta, mutta pakkohan oli malttamattomana kokeille lehdessä julkaistua Hermén klassisen Flan-tortun ohjetta. Olen ahminut näitä vaniljavanukkaasta ja muropohjasta leivottuja torttuja Pariisissa, muualla en ole niitä tavannut. Jostain kumman syystä en ole aikaisemmin tätä simppeliä leivonnaista itse tehnyt. Siitä saa varmasti loistavan mansikkatortun lisäämällä pinnalle tuhdisti mansikoita ja sitomalla ne mehuhyytelöllä yhteen.

Hermén Flan-torttu jää aurinkoisen keltaiseksi ja hieman läpikuultavaksi, sitä saattaisi erehtyä luulemaan sitruunatortuksi. Yleensä vaniljavanukkaalla täytetyt tortut ovat pinnalta ruskeita kuin pannukakku. Hermén salaisuus lienee siinä, että puolet nesteestä on vettä. Ohjeen suomennos on minun, tällä tulkinnalla oma torttuni onnistui ensiyrityksellä. Vedin mutkat suoraksi ja käytin valmista piirakkataikinaa, joka oli valmiiksi pyöreä muodoltaan ja helppo kaulia vuokaan sopivaksi. Pakaste toimi kylmäkallena kylmälaukussa matkalla mökille – valmistaikinan käyttöä täytyy nähtävästi selitellä…

Vaniljavanukastorttu eli Tarte du Flan

– irtopohjavuoka, halkaisija noin 20 cm, pingota leivinpaperi pohjan ja reunan väliin

1 pkt makeaa piirakkataikinaa

370 g vettä

210 g sokeria

370 g täysmaitoa

4 munaa

60 g vaniljavanukasjauhetta

Panen kattilaan veden, maidon ja 70 g sokeria. Vispaan seosta, kunnes se kiehahtaa, otan pois liedeltä.

Panen lopun sokerin ja  munat kulhoon ja vispaan, lisään vanukasjauheen. Ja vispaan uudelleen.

Kaadan puolet kattilassa olevasta seoksesta kulhoon, vispaan. Lisään vain puolet, etteivät munat ala kypsyä. Lisään sen jälkeen loput seoksesta koko ajan vispaten.

Kaadan seoksen takaisin kattilaan ja lasken lämmön matalaksi, annan saostua viisi minuuttia. Vispaan koko ajan. On tärkeää vispata pohjaa myöten, ettei seos pala pohjaan. Viiden minuutin keittoaika on välttämätöntä oikean koostumuksen saamiseksi.

Peitän vanukkaan muovikelmulla aivan sen pintaa myöten ja panen astian kylmään tunniksi: vanukkaan on oltava kylmää, kun se lisätään pohjan päälle, muuten pohjan reunat valahtavat alas. Kelmu estää vanukasta saamasta ikävää kuorta.

Esilämmitän uunin 170 asteeseen. Kaulin piirakkataikinan niin isoksi pyöryläksi, että se ulottuu vuoan yläreunaan asti. Vuoraan vuoan taikinalla, pistelen haarukalla muutamia reikiä pohjaan. Otan jäähtyneen vanukkaan jääkaapista, poistan kelmun ja sekoitan sen notkeaksi.  Kaadan täytteen pohjan päälle, tasoitan pinnan lastalla.

Siistin vuoan reunan kauniiksi, panen tortun uunin alimmalle tasolle ja kypsennän sitä tunnin ajan. Annan tortun jäähtyä vähintään tunnin ennen tarjoilua.

Tuoreet mansikat ja flan-torttu ovat lyömätön pari!