Risotto on niitä ruokia, joka ei odottelusta parane. Viisainta on valmistaa ensin munakoisokääryleet ja antaa niiden odottaa pannun jälkilämmössä risoton valmistumista. Savustettua valkosipulitahnaa saa ostaa valmiina lähes 90 euron kilohintaan, mutta sitä voi savustuspöntön tai sähkösavustimen omistaja tehdä itsekin. Lähes mitä vain voi kokeilla savustettuna!

Käytin tähän risottoon kuivattuja voitatteja, jotka olivat itse asiassa ainoa runsassatoinen tatti viime sienestyskaudella. Kuivattujen tattien maku on huomattavasti tuoreita voimakkaampi, kuivaaminen vaikuttaa mielestäni myös tattien rakenteeseen positiivisesti. Ja kuivatut sienet säilyvät pitkään huoneenlämmössä, ilman kylmälaitteita!

Tattirisotto

Runsas kourallinen kuivattuja tatteja kasvisliemessä liotettuina

3 rkl oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

2 valkosipulinkynttä

1 sitruunan raastettu kuori

8 dl kuumaa kasvislientä

1 tl rouhittua mustapippuria

suolaa

1/2 sitruunan mehu

50 pecorinoa tai parmesania raasteena

Kuullota oliiviöljyssä raastettua valkosipulia, sitruunankuorta ja riisejä, lisää mukaan valutetut sienet. Sienistä irtoaa paljon aromiaineita liotuksen aikana, siksi ne kannattaa liottaa risottoon käytettävässä kasvisliemessä. Lämpimässä liemessä sienet pehmenevätkin nopeammin. Lisää lientä vähän kerrallaan, sekoittele risottoa usein kypsymisen aikana. Riisin jyvien pinnalta irtoaa tärkkelystä, joka tekee risotosta ihanan kermaisen. Kun riisi tuntuu juuri ja juuri kypsältä, lisää sitruunamehu ja juustoraaste.

Annostele lautasille kauniisti munakoisokääryleiden, rucolan, tomaattikuutioiden ja savustetun valkosipulitahnan kanssa. Muutama hippunen raastettua sitruunankuorta lautasen reunalla tuo ilmaan sitruunan raikkaan aromin!

Munakoisoa ja vuohenjustoa kääryleinä

1 munakoiso

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä

100 g pehmeää vuohenjuustoa

Leikkaa munakoiso pitkittäin niin ohuiksi viipaleiksi kuin pystyt. Ripottele viipaleille suolaa ja itketä koisoja puolisen tuntia. Pyyhi neste pois viipaleiden pinnalta, voitele ne kevyesti oliiviöljyllä. Paista viipaleet molemmin puolin parillapannulla niin pehmeiksi, että saat käärittyä ne rullalle. Levitä juustoa viipaleille, ripauta mausteeksi mustapippuria ja kääri rullalle. Anna kääröjen odottaa pannun jälkilämmöllä risoton valmistumista.

Vastaavalla tavalla voit valmistaa kääryleitä kesäkurpitsasta.

Savustetut valkosipulit

Valkosipuleita

leppälastuja, sokeria, savustuspönttö tai sähkösavustin

Asettele valkosipulit savustimen ritilälle joko kokonaisina tai muutaman kynnen ryppäinä. Savusta niitä leppälastujen ja parin sokeripalan tuottamassa savussa 20 minuutin ajan. Anna jäähtyä niin, että pystyt näppejä polttamatta kuorimaan kynsistä esille pehmeän sisuksen. Soseuta kynnet joko sauvasekoittajalla tai pienet määrät hiwromalla ne siivilän läpi.

Valmista savustettu valkosipulikastike soseuteusta valkosipulista, majoneesista ja soijakastikeesta oman makusi mukaan. Soijakastike antaa kastikkeeseen väriä ja suolaa.