Kevättalven lämmön tuoja!

Suomalainen ruokakulttuuri on elänyt idän ja lännen välissä, parhaat palat on lainattu omaan pöytään kummaltakin suunnalta. Venäläisen keittiön raaka-aineet ovat meille pääosin tuttuja, borssikeiton ainekset kasvavat hyvin meidän ilmastossamme.

Borssin reseptejä on varmasti yhtä monta kuin Venäjällä on kokkeja. Yhteistä kaikille on keiton hauduttaminen pitkään niin, että kaali ja juurekset sulavat suussa. Borssin voi keittää lihaliemeen tai tehdä pelkistä kasvikunnan tuotteista. Jos käytät lihaa, valitse luista soppalihaa ja keitä ja keittojuureksista siitä liemi 3-4 tuntia, ota lihat talteen ja lisää ne kypsään borssiin. Keittoa voi tehdä samalla vaivalla suuremmankin satsin, se vain paranee lämmittämisestä. Lisukkeeksi smetanaa maun mukaan, kaloritietoiset voivat kokeilla turkkilaista jugurttia.

Kasvisborssi isolle porukalle ( vähintään 5 litran kattila)

1/2 dl öljyä, 50 g voita

1 kaali

4 sipulia

puolikas valkosipuli

3 suurta porkkanaa

3 suurta punajuurta

puolikas mukulaselleri

3 tomaattia

4 laakerinlehteä

teelusikallinen kokonaisia valkopippureita

1/2 dl  sitruunamehua

1 dl suolakurkkujen lientä

1 tl kuivattua timjamia

suolaa, jauhettua mustapippuria

Puhdista kasvikset ja juurekset, suikaloi ne  suurin piirtein samankokoisiksi suikaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna rasvat kattilassa, lisää kasvissuikaleet pari kourallista kerrallaan, kuullottele välillä. Kun kaikki kasvikset on lisätty, lisää vettä niin, että kasvikset niukin naukin peittyvät. Lisää sitruunamehu ja suolakurkkujen liemi, laakerinlehdet, timjami ja pippurit. Jätä kannen alle hiljalleen porisemaan, käy välillä tuoksuttelemassa ja sekoittamassa. Anna kypsyä vähintään tunnin verran, mieluusti kaksi.