Pinaattimunakas kypsyy uunissa vaivatta.

Talvella tuntuu mukavalta, kun keittiö saa lisälämpöä uunista. Uunissa ruoka kypsyy lempeästi ja helposti, isolla padalla saa yhdellä vaivalla kypsytettyä koko aterian. Kaikki ainekset palasiksi, mausteet ja tilkka nestettä perään, kansi päälle ja muhimaan. Samalla lämmöllä valmistuvat pääruokaa syödessä jälkiruoaksi uunibanaanit. Uutta makua niihin saat lorauttamalla vuokaan appelsiinimehua, samalla se estää banaaneja tummumasta.

Ensimmäinen pataruoka, minkä opin tekemään joskus 1970-luvun alkupuolella, oli curry-kana: kokonaisen kanan pintaan hierottiin suolaa ja curryä, kana pantiin rautapadassa uuniin kypsymään. Parin tunnin kypsymisen jälkeen pataan lisättiin riisiä ja vettä ja jatkettiin kypsyttämistä vielä puolisen tuntia. Padasta paljastui kokonainen ateria, kun riisit olivat kypsyneet ja imeneet kanan paistoliemet itseensä. Voin vieläkin tuntea curry-kanan tuoksun nenässäni! Tuohon aikaan kanat eivät olleet 6-viikkoisina tapettavia broilereita, vaan munintauransa päättäneitä kanoja, jotka vaativat pitkän kysennyksen..

Peruna-pinaattimunakas uunissa

500 g keitettyjä perunoita

50 g voita

1 valkosipulinkynsi

pala savukalaa

rasiallinen tuoretta pinaattia tai pieni paketillinen pakastettuna

8 munaa

2 dl maitoa

suolaa, pippuria

1 dl  juustoraastetta, esim. parmesania

Pane uuni lämpenemään 220 asteeseen. Laita voi noin A4-kokoiseen uunivuokaan, pistä uunivuoka lämpenevään uuniin. Kuori ja paloittele perunat, silppua valkosipulinkynsi. Keitä pinaatti kasaan vesitilkkasessa kannen alla, valuta lävikössä. Lisää perunat ja pinaatit vuokaan, känteele niin, että sulanut voi tarttuu niihin. Sekoita kulhossa munat, maito, juustoraaste, suola ja pippuri. Ota vuoka uunista, nypi savukala vuokaan perunoiden ja pinaatin sekaan pieninä nokareina. Kaada munakasmassa tasaisesti vuokaan. Anna kypsyä uunin keskitasolla 20-25 minuuttia, kunnes munakasmassa on hyytynyt ja pinta on saanut hieman väriä. Älä kypsennä liikaa tai tuloksena on kuivahtanut paistoa, munakkaan täytyy olla mehevää koostumukseltaan. Tarjoa munakkaan kanssa tuoretta salaattia ja leipää.

Pataan voi pistää melkein mitä vain hautumaan!

Kasvispata

1 myskikurpitsa

5 valkosipulinkynttä

3 salottisipulia

1/4 mukulaselleriä

2 porkkanaa

1 purjo

2 laakerinlehteä

50 g voita

2 tl suolaa, 1 rkl hunajaa, 2 tl curryä tai provencen yrttisekoitusta

1 dl vettä tai purkillinen tomaattimurskaa

Joulupukki toi ihanan, suuren valurautapadan, jolla saa tehtyä ruokaa suurperhe-annoksina. Padassa voi hauduttaa lähes mitä vain, kannen alla ainekset kypsyvät kuivumatta. Pataruuat ovat täyteläisiä, lämpimiä talvikauden ihanuuksia. Kesällä voi tulla tukalat olot, jos uuni hehkuu lämpimänä tuntikausia. Leivinuunin jälkilämpö on oivallinen pataruuille, mutta kyllä sähköuunissakin padat onnistuvat hyvin. Kotimaiset juurekset, kaalit, sipulit ja perunat muuttuvat padassa käsittämättömän herkullisiksi!

Kuori kaikki kasvikset, pilko ne reilun kokoisiksi paloiksi, etteivät ne soseudu tunnistamattomiksi kypsyessään. Halkaise kuoritut valkosipulinkynnet. Voit panna mukaan yhden kokonaisen valkosipulin halkaistuna, jos haluat hautunutta valkosipulia reilummin padan kastikkeeksi! Ripottele päälle mausteita, curryn sijaan voit panna provencen yrttejä ja lisätä nesteeksi veden sijaan purkillisen tomaattimurskaa. Pane pata uuniin 200 asteeseen vähintään tunniksi. Keitä sen seuraksi kuoriperunoita tai riisiä.

Kylmän ja kuuman yhdistelmä hyväilee makuhermoja!

Uunibanaanit

1 banaani ruokailijaa kohti

voita vuuan voiteluun

loraus appelsiinimehua

vaniljajäätelöä 1-2 palloa ruokailijaa kohti

kinuskikastiketta

Kuori banaanit, leikkaa ne kahteen osaan, pane voideltuun vuokaan. Pirskota niiden päälle appelsiinimehua. Pane banaanit 200-asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi. Tarjoile jäätelön ja kinuskikastikkeen kanssa.

Vielä yksinkertaisempi tapa valmistaa uunibanaaneja on pistää ne uuniin kuorineen päivineen ja kuoria kuumana. Näin valmistettuna banaanin hedelmäliha ei tummu lainkaan, hedelmä kypsyy kuoren alla kuivahtamatta.

Helpon kinuskikastikkeen teet kondensoidusta, sokeroidusta maidosta: tölkki kattilaan kiehuvaan veteen, anna kiehua hiljalleen kolme tuntia. Pidä huoli siitä, että purkki on veden peitossa. Avaa hieman jäähtynyt tölkki ja kas: on maito kinuskiksi muuttunut!