Ruotsalainen Elisabeth Johansson on yksi suosikeistani jälkiruokakirjojen saralla. Kesän jäätelösesonkia varten on suomennettu Johanssonin monipuolinen jäätelökirja Jäätelö.Kotitekoista jäätelöä, sorbetteja, paletoja sekä muita jäisiä herkkuja (Suomennos Päivi Kivelä, Tammi 2013). Se on loistava perusteos kotitekoisen jäätelön tekijälle!

Kirjan ohjeet on ryhmitelty tekotavan mukaan. Uusi tulokas jäätelömaailmassa ovat paletat, meksikolaiset  mehujäätelöpuikot. Ne valmistetaan tuoreista hedelmänpaloista ja soseista, kookosvedestä ja aquas frescasta eli laimennetusta, sokeroidusta tuoremehusta. Johansson neuvoo tekemään vaihteeksi kesäiset drinkit aikuisillekin paletan muotoon! Toivottavasti keittiötarvikeosastoille ymmärretään tilata tarvikkeita jäätelöpuikkojen tekoon. Nettikaupoista saa tilattua jäätelötikkuja ja muita tarvikkeita, mutta hankinnat täytyy tehdä hyvissä ajoin. Hätätilanteessa voi puikot askarrella itsekin tai tökätä tikuksi pienen haarukan tai lusikan. Metallipinnasta jäätelöpuikko vain luiskahtaa helposti karkuun, puutikku on siksi parempi vaihtoehto.

Tässä pari ohjetta maistiaiseksi Johanssonin kirjasta:

Mansikkamehupuikot, 6 kpl

2 dl laimentamatonta mansikkamehua

3 dl vettä

6 mansikkaa

Sekoita mehu ja vesi. Poista mansikoista kannat ja viipaloi mansikat. Pane viipaleet jäätelömuotteihin ja täytä muotit mehulla. Nosta pakastimeen 1-2 tunniksi. Pane tikut paikalleen. Anna muottien olla pakastimessa yön yli. Huuhtaise muotteja haalealla vedellä ja irrota jäätelöpuikot.

Kuvan version tein pakastemansikoista: marjat jäisinä soseeksi, sokeria ja vähän vettä joukkoon. Muottien pohjalle mansikkakuutioita. Koemaistaja oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen 🙂

Mansikka tuo kesän kielelle!

Kaikki tämä löytyy Johanssonin kirjasta, kirjan sisäkannen kuvitusta.

Piñja colada -puikot, 6 kpl

1 viipale tuoretta ananasta (silputtuna 1 dl)

3 dl ananasmehua

1 1/2 dl kookosmaitoa

8 cl kookoslikööriä, esim. Malibua

2 cl vaaleaa rommia

Kuori ananas, leikkaa siitä viipale ja pilko pieniksi paloiksi. Jaa palat jäätelömuotteihin. Sekoita ananasmehu ja kookosmaito sauvasekoittimella. Lisää kookoslikööri ja rommi.

Kaada seos jäätelömuotteihin ja nosta muotit pakastimeen 1-2 tunniksi. Pane sitten tikut paikalleen ja anna muottien olla pakastimessa yön yli. Ota muotit pakastimesta, huuhtaise niitä haalealla vedellä ja irrota jäätelöpuikot. Tarjoa puikot huurrutetuista laseista, joiden pohjalla on jäämurskaa.